Treceți la conținutul principal

Jurnal de vacanta : al patrulea pas - Austria 2012

   Hey! Iata ca am ajuns si la ultima parte a povestii. M-am grabit sa scriu, pana nu uit lucrurile esentiale :). Inca de la intrarea in Austria, peisajul s-a schimbat aproape radical, fata de tarile vizitate anterior. Sunt predominante satulete curate, ordonate exemplar, casutele frumoase, vopsite in culori placute. De cand te uiti in curtile oamenilor, ai impresia ca totul e asezat la locul lui. Parca si tufele si boschetii sunt aranjati :). Am ajuns in Viena dupa-masa, cand deja era foarte cald, comparativ cu vremea din Cehia.

   Viena este impartita in doua: partea super noua, futurista de-a dreptul si cea clasica, plina de istorie, care se doreste a fi mentinuta fara modificari. Prima data am oprit la Prater, unde pe bune, am simtit ca am nimerit in orasul Nebuniei! :)) Nu sunt eu adepta oraselor de distractie, sunt prea fricoasa sa ma dau in toate lucrurile acelea :)), cred ca as fi urlat din toti plamanii, insa atmosfera este, intr-adevar, unica! Copiii urla, parintii nu mai stiu cum sa-i tina, multi trec doar si se uita si peste tot in jur caruseluri, ringispieluri si multe altele. Oricum, nu te poti plictisi intre cate ai de ales, ba poti sa faci si turul parcului cu trenulet sau minicar :).

   De acolo, am pornit in tur de autocar pe Ringul Vienez, unde am vazut Opera, Muzeul de Arta, Piata Maria Tereza, Parlamentul, Primaria, Universitatea, Burghtheatre, apoi am trecut pe langa Sediul ONU, Turnul Dunarii si am traversat Dunarea. Apoi a inceput turul pietonal, unde am umblat circa doua ore si jumatate, in care am trecut din nou prin fata unora dintre obiectivele enuntate anterior, apoi am plecat inspre Piata Eroilor, Palatul Hofburg, Catedrala Sf. Stefan (pozatul e interzis, dar anuntul nu e chiar la super vedere, asa ca aveti grija), strazile comerciale Kartnerstrasse si Graben, unde sunt marile firme (am pozat cateva vitrine :) ) si Coloana Ciumei.

   Din toate obiectivele, cel mai mult cred ca mi-a placut Parlamentul, are o arhitectura impresionanta, apoi Coloana Ciumei, construita in stil baroc, deci este aurita si mai impunatoare in opinia mea decat celelalte Coloane ale Ciumei pe care de altfel vi le-am aratat in articolele precedente.

  Dupa aceasta plimbare, a urmat timp liber de aproximativ 2 ore, pentru a manca si, eventual, putin shopping. Pentru ca din nou eram destul de grabita si vroiam sa prind cateva magazine (atentie! aproape toate se inchid la ora 20, maxim la 20:30), am intrat repede intr-un Mc Donald's, doar ca sa zic ca am mancat ceva, pentru ca nu mi-era foame. Am fost surprinsa neplacut de mizeria teribila care era la toalete si chiar si in restaurant. Nu intru in detalii, dar toaleta aia arata atat de rau incat m-a inhibat total!!!Am uitat sa precizez ca acest Mc este situat pe Mariahilferstrasse, care se intinde pe 5 km si este o strada plina de magazine de toate felurile. Bineinteles ca as fi vrut s-o cercetez cu multa atentie, insa n-am reusit. Strada (socant sau nu) este murdara, plina de mucuri de tigari, ambalaje si alte cele. Inclin sa cred ca este vina turistilor, dar si Primaria are o parte din aceasta vina. V-am povestit deja cum in Praga am vazut in continuu oameni care maturau si adunau pe strazi. Asa ca Viena mi s-a parut cam murdara. Stiam ca este sub Germania la capitolul acesta, dar ma asteptam la mult mai multa ordine si disciplina.

    Ca magazine, din nou veti gasi foarte multe Billa si Spar, aprovizionate ok, preturi bune, cam ca la noi.


     In Viena, am dormit la Europahaus (adica Casa Europei), era un intreg complex de cazare. Ma asteptam la conditii si mancare mai buna decat in Cehia. Nu a fost asa, serviciile situandu-se intre Budapesta si Praga. Camerele semanau cu cele studentesti, paturile separate. O sa vedeti in poza ca nu am reusit sa surprind camera, insa am pozat centrul ei si inchipuiti-va ca paturile erau pe o parte si cealalta. Camera a fost spatioasa si curata. Stiu ca aici am prins sfarsitul semifinalei dintre Germania si Italia :)). Sala de mese destul de ok, luminoasa, mancarea din nou ok, dar nu cine stie ce. Cam aceleasi feluri.

   Dupa un somn odihnitor, a doua zi am plecat la Schonbrunn, unde am avut un ghid local foarte bine pregatit si deosebit de atent si dragut, pe numele sau domnul Popescu, care ne-a facut turul palatului mai mult decat atractiv. Acest palat, a carui denumire inseamna "fantana frumoasa", era resedinta de vara a imparatilor Habsburgi. Aici a locuit Frantz Iosef care a fost casatorit cu frumoasa Sisi, iar dupa moartea sa, palatul a ajuns proprietatea Republicii Austria. Urmarea acestui fapt este ca Schonbrunn-ul este acum locuit (in parte) de oameni simpli care acolo au primit "repartitie" si care platesc niste chirii modice.. Cred ca intr-un fel e frumos sa locuiesti acolo, dar cred ca si te saturi rapid de valurile de turisti nebuni :)).

  Palatul, construit in stil baroc, este foarte frumos, mi s-a parut primitor si in el chiar simti aerul trecutului :) Mi-a placut mult, iar gradinile sale sunt superbe, pline de trandafiri, luminoase, spatioase, e o adevarata placere sa te plimbi prin ele. Noi am platit pentru acest ghid local si pentru turul de castel 20 de euro, ceea ca mi s-a parut convenabil.


   Apoi, am plecat din nou intr-un tur cu autocarul si pietonal, pentru ca domnul Popescu a considerat ca meritam mai multa atentie :) si astfel am mai aflat si alte lucruri, chiar din viata austriaca cotidiana. Spre exemplu, austriecii sunt destul de deschisi si binevoitori, dar cu anumite rezerve. In momentul in care un austriac te invita la el acasa, poti fi sigur ca acel om ti-e prieten foarte devotat, pe care poti conta. Sa fiu sincera, mi se pare o atitudine buna, pentru ca o si adopt de cele mai multe ori. Nu, nu sunt austriaca, doar o parte nemtoaica ;).

   Am avut ocazia sa vedem si caii lipitani, niste frumuseti, care au vacanta an de an, vacanta de relaxare la nivel inalt :) Acesti cai sunt de la Scoala Spaniola de echitatie, scoala unde se folosesc vechile tehnici de echitatie si unde sunt ridicate la rang de arta. Sunt atat de blanzi si de frumosi si de nobili incat poti sa-i privesti ore in sir fara sa te plictisesti.


   Apoi am mai avut o scurta sesiune de shopping, de aproximativ 2 ore si am plecat inspre Ungaria.


  Viena este un oras foarte frumos, dar l-as vrea putin mai curat si mai ingrijit! In rest, nu prea am nimic de comentat, doar ca m-as reintoarce cu mare placere. Acestea au fost impresiile mele oferite de turul celor patru tari asigurat de agentia Omnia. Nu-mi pare rau o clipa ca am ales acest circuit si probabil ca voi opta si pentru altele anii viitori. As putea sa spun ca-i recomand pe cei de la Omnia, si pe ghidul pe care l-am avut, Daniel Barbu, pentru ca au fost promti, organizati si s-a respectat programul.


  Iar acum, pozele, ca stiu ca asta asteptati :)








    Kissez!

Comentarii

  1. La Schönbrunn am ajuns si eu, e chiar impresionant :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu n-am stiut ca pozatul e interzis la Sf. Stefan si-am procedat ca atare, dar nu mi-a zis nimeni nimic.
    Turul vostru imi pare mai echilibrat decat ce am avut noi, unde s-a pus mai mult accentul pe Cehia si-am vizitat mai multe de-acolo. De acolo am plecat intr-o zi in Germania, la Dresda, excursie foarte faina, dar imi pare rau ca nu am vazt Bratislava decat vreo 2 ore, iar din Austria doar foarte putin din Viena si Abatia Melk.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici noua nu ne-au zis dar am vazut privirile siderate ale austriecilor si m-am uitat in jur si am vazut anuntul.

      Avem motiv sa ne intoarcem si sa aprofundam :))

      Ștergere
  3. Buna! eu traiesc in Viena de cativa ani si vreau sa fac cateva mici precizari la articoul tau. Nu exista parte noua si veche a orasului, peste tot este un mix de cladiri, poate ti-ai creat impresia asta pentru ca sunt renovate. Preturile in supermarketuri gen Billa / Spar sunt cu 30 -40 % mai mari ca in Romania per ansamblu. La servicii treaba se schimba complet, costurile fiind mai mari chiar si de 5 ori. Personal consider Viena mult mai curata ca Praga. Sper ca nu te superi pe miciile adaugiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma supar, dar asta nu inseamna ca nu raman la parerile mele ;)

      despre partea FOARTE noua si partea veche am avut o intreaga discutie cu ambii ghizi si sa fiu sincera este si parerea mea. Ca e mix de cladiri din secolele precedente si ca exista niste cladiri fara importanta plasate printre cele cu adevarat vechi asta e alta problema, dar n-am vazut constructii FUTURISTE pe strazile acelea. Probabil n-ai citit cu atentie.

      Preturile sunt aproape dentice la ce mi-am cumparat eu. e adevarat ca nu mi-am luat mezeluri si branza topita, dar la produsele luate de mine n-am avut probleme.

      Dupa ce am vazut pe strada si mai ales, la toaleta de la Mc pot sa spun ca nu se compara cu Praga, unde poti sa te culci pe jos. Da, e adevarat ca am fost doar in centru in ambele locatii, insa pana la urma asta ramane in mintea fiecarui turist.

      Si pana la urma, de aceea suntem oameni sa judecam si sa avem pareri diferite :).

      Acuma sper sa nu te superi tu pe mine, dar adevarul e ca am fost si mi-am format parerea mea.

      Ștergere
  4. Am auzit numai lucruri bune despre Austria.Ma bucur ca ai avut o vacanta atat de frumoasa!Un sfarsit de saptamana placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. O excursie pe cinste!!!! Multumim de detalii:))

    RăspundețiȘtergere
  6. E frumoasa Viena! In loc de Mc Donalds puteati sa mancati la Kilometer, macare multa si la preturi bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu exact la Mc am vrut,pentru ca am mancat un hamburger. Am zis ca nu-mi era foame si ca nu doream sa pierd timp.

      Ștergere
  7. Si eu am fost in Austria anul trecut si m-a impresionat foarte mult, mai ales castelul Schonbrunn si catedrala Sf. Stefan, langa care am si stat, era un punct de reper sa ne intoarcem la hotel :)) La Prater a fost o adevarata nebunie, eu m-as fi dat in toate alea :)) Una peste alta, mi-a placut foarte foarte mult, iar ca o patanie amuzanta: mergand cu metroul, intr-o statie intra un cuplu de lautari rromi, cantand in romana, iar pentru ca noi nu stiam pe unde sa ne mai ascundem si ne mai bufnea si rasul, si-au dat si ei seama ca suntem romani si nu mai puteam scapa de ei! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi n-am dat decat in Ungaria de specimene de astea si mi-a ajuns :))

      Ștergere
  8. As vrea sa traiesc o perioada in Austria. Eu am vazut-o doar in "trecere" dar mi-a lasat o impresie buna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca m-as descurca cu limba, desi o stiam foarte bine in copilarie :( am uitat tot.

      Ștergere
  9. nu am vizitat austria ,cred ca e frumoasa:) mi-a placut "plimbarikA" ta :) pooopici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noroc ca e aproape de noi, asa ca mi se pare destul de accesibila. :*

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla