Treceți la conținutul principal

Despre publicitate si efectele ei asupra mea (Colectia Rasul Lumii)

  Hey! Aseara m-am gandit la tot felul de lucruri trecute, prezente si viitoare. Printre ele, mi-am dat seama (inca o data) de efectul spoturilor publicitare. Mie, una, imi place publicitatea, intr-o vreme butonam televizorul doar sa vad cat mai multe reclame, insa nu-mi place atunci cand imi intrerupe vreun film sau vreo emisiune. Rareori gasesc spoturi care sa-mi placa la nebunie si, daca a venit vorba de asta, trebuie sa recunosc (ca un client fidel Orange ce sunt) ca ma dau in vant dupa reclamele cu Milidge si Doig :)).


  Oricum, reclamele se strecoara parsiv in viata noastra si mi-am dat seama de puterea lor in momentul in care am auzit piesa Love me again si primul gand a fost la tipul cu parul valvoi din reclama de la Ciuc, in loc sa ma gandesc la John Newman :)).


  Nu pot spune ca reclamele ma influenteaza teribil, sunt produse pe care intai le-am observat pe rafturi, le-am cumparat si de-abia dupa o perioada am vazut publicitate la adresa lor. Cu toate astea, in trecut, cand eram un copil zvapaiat, am avut de tras de pe urma spoturilor publicitare.


  Generatia anilor '80 cred ca ma intelege cel mai bine! La relativ putin timp dupa "Revolutia" din '89, am inceput calupurile publicitare. Maxim 3 reclame deodata si alea filmate prin locuri obscure de nu intelegeai nimic, ori preluate de la altii. Nu conta si de abia asteptam sa le vad. Iata si mostra :)). Cine-si aduce aminte de ea, primeste o bomboana virtuala :)).


  Bine, reclame existau si inainte de '89, dar erau in alt gen :).
 Iar asta chiar merita vazuta:


Ce bloguri? Ce review-uri? :)


  Iar acum sa va povestesc ce-am avut eu de patimit de pe urma reclamelor :)). Prima faza s-a intamplat prin anii '90, pe la mijlocul lor, atunci cand a aparut sapunul Protex. Ma fascina reclama, mai ales ca in spot toata lume il folosea si se spala cu el inclusiv pe fata. Buuuun! Ma duc tinta la primul magazin si-mi cumpar un Protex. Vin acasa, mandra nevoie mare. Era irezistibil! L-am pus in savoniera si, fiind complet hipnotizata de ce vazusem la tv, incep sa ma spal pe fata intocmai ca cei din spotul publicitar, agitandu-ma in fata oglinzii de parca toate camerele erau indreptate spre mine. Si am facut asta o data, de doua ori, de vreo 15 ori in ziua respectiva, era sambata si aveam timp. Seara, jumate de sapun era consumat, iar fata mea era ca o rosie! Mi se uscase tot tenul, ma ardea si aratam de parca aveam febra 40 de grade. Saraca maica-mea nu intelegea ce-am patit, dar m-am confesat :)) si apoi nu mai stia cu ce crema sa ma oblojeasca, iar eu stateam intr-un colt ca un caine plouat. Pana a doua zi a inceput sa-mi treaca si acum ma amuza cand ma gandesc, dar pe moment eram cu plansul in gat si de-a dreptul morcovita. De atunci am privit reclamele cu mai multa reticenta :)).

  Mai inainte de faza cu Protex, am avut o faza de aruncat banii pe fereastra. Cum vedeam ceva la tv, incepeam sa-mi doresc din tot sufletul sa ma trimita maica-mea sa cumpar paine. Aveam o tactica: profitand de inflatia nebuna care era atunci, ii spuneam mamei sa nu-mi dea suma fixa de paine ca poate s-a scumpit si poate vreau sa-mi cumpar ceva dulce :)). In plus, ma duceam la Alimentara, nu la vreun chiosc, ca acolo de obicei gaseam "noutatile". Si asa, veneam cu plasa in care aveam paine plus ce vedeam eu pe la tv. Spre exemplu, m-a apucat frenezia cand aparuse un sapun de rufe (!) roz, iar in clip o tipa canta de mama focului smocaind intr-un lighean o camasa :))))). Logic ca maica-mea a fost printre primele romance care l-a testat, gratie mie :)). Tot mama a primit nenumarate tigari mentolate, cu toate cu nu fuma :)).

  Si-mi mai aduc aminte ca o data, preocupata de alte cumparaturi de-astea optionale, am cumparat praf de copt in loc de praf de curatat :)).




  Voi ce amintiri legate de reclame aveti? :)




Si daca tot a venit vorba de noutati, va anunt ca Elefant au Happy Hours de la 11 in care gasim reduceri de 90% la carti si jucarii :).

Kissez!

Comentarii

  1. Cea cu Aquafresh e baza.
    Si acum mai mai trezesc cantand "Aquafresh in 3 culori, protejeaza de trei ori". :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte "mishto" articolul:). Eu doar de reclama la Aquafresh imi aduc aminte. Imi amintesc si de reclamele la CEC, dar de cea mentionata de tine, nu. Imi mai aduc aminte de una unde spunea o tipa "Alta viata!", dar nu mai stiu despre ce produs era vorba...poate iti amintesti tu, ca era renumita reclama aia:)...desi cred ca a fost mai recenta.

    Si, in incheiere, poate te tenteaza sa te inscrii la concursul meu:
    http://www.beautybellenotes.com/2014/01/blog-anniversary-giveaway.html

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut :).

      e de cele de la cec nu-mi aduc aminte si nici de urmatoarea, dar le-am gasit acum cativa ani pe youtube :)).

      uite ca nu stiu :(...


      mersi de invitatie :).

      Ștergere
  3. Am ras sa mor!:)) Dap, Aquafresh in trei culori rupe dintii de trei ori:))) a fost parte si din copilaria mea. Reclama la Protex e si ea in top. Si mai era una la Dero cred? Cu o tanti stil pin up care spala rufe in chiuveta de la baie:)) Eu am fost cumpatata de mica, numai ciocolata Kiss cumparam pana crapa pipota in mine daca puneam mana pe bani:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)

      nu-mi mai aduc aminte...

      eu am devenit cumpatata cu timpul :))). a, da Kiss! aia cu banane in special. o data am umblat tot orasul sa-mi iau si n-am gasit :(.

      Ștergere
  4. Singura reclama care ma mai amuza si acum, desi e destul de veche deja, e cea la un suc (naiba mai stie care!), aia cu "sa-i lasam sa se mai cunoasca". Si asta pentru ca avem niste prieteni vechi care-s cam ca parintii aia hipioti, iar cand a aparut reclama prima data faceam un haz nebun inchipuindu-ne o faza asemanatoare in care Calin (fiul lor mai mare, absolvent de regie, boem absolut) isi cheama in vizita viitorii socri sclifositi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, da , e tare reclama :)))))). si daca se aplica si-n realitate e si mai amuzant :)).

      Ștergere
    2. Reclama era la Giusto Natura :)

      Ștergere
  5. :-)) Acuma ca citesc... sa stii ca reclama aceea de la Aquafresh am vazut-o la tv cu cateva luni in urma :-)) chiar ma miram ca ce baga asa reclama la tv :-)). Nu prea am asa amintiri legate de reclama... doar de cele care le bagau la Cartoon Network. Veeeesnic era ceva ce imi trebuia. Papusa care bea apa si face pipi, plastelina comestibila :-)) tot felul de tampenii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))

      da, si eu vedeam lucruri faine acolo, dar eram mai maricica sinu tremuram asa rau dupa ele.

      Ștergere
  6. sunt reclame amuzante la care imi place si ma amuza sa ma uit, dar multe sunt stupide iar altele penibile ( ex. cea cu gogoasa si Banderas...un Banderas in declin ).

    RăspundețiȘtergere
  7. ce draguta cred ca erai cand veneai acasa cu plasele pline de tot felul de minunatii.. :D:D:D
    Eu nu am amintiri legate de reclame.. :D poate pentru ca sunt dintr-o generatie mai noua.. :))))
    dar imi aduc aminte ca mi-a spus mami sa cumpar coca (era o brutarie langa noi) si eu am inteles cartofi si i-am cumparat vreo 3 kg, cu toate ca doar ce cumparase un saculet. si eu aveam vreo 6-7 ani si am tras de punga aia de cartofi pana la etajul 4.. :))))

    cam atat
    pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de abia imi aduc aminte eu unele chestii :)).
      eram si draguta probabil, dar eu consideram serioasa si cu apucaturi casnice :)).

      :))))))))))))))))))))))) asa am patit eu, cand m-am dat rotunda ca o sa cumpar doua sticle cu suc de la tec :)). de abia am carat de aia 4 litri tot pana la etajul 4 :)).

      Ștergere
  8. Buna!M-ai facut sa rad cu lacrimi cu postarea de azi! :) Adevarul este ca reclamele din anii 80 ' -90' erau total diferite fata de cele actuale!Si nu atat de multe ca parca te agaseaza uneori!O zi buna iti doresc!M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca te-am amuzat :). da, erau asa de.. subrede :)).

      Ștergere
  9. Ce amuzanta ai fost la faza cu sapunul Protex :)). Eu nu am experiente de acest gen, cred ca de cand eram mica pana in ziua de azi...reclamele ma influenteaza doar cand vine vorba de mancare... Sunt o pofticioasa. Ah, da! Si cand eram copilas, vedeam reclamele alea la jucariile Noriel de pe posturile cu desene si notam adrese, numere de telefon, ca sa dau datele parintilor pentru a-mi cumpara toate jucariile alea. Bineinteles ca nu se intampla asa :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine ma influenteaza doar la dulciuri :)).

      :))) reclamele alea alimentau multe certuri si discutii cu parintii :)).

      Ștergere
  10. si mie imi plac reclamele :)
    tin minte ca atunci cand am avut cablu ma uita, ( de fapt cautam ) numai la reclame nemtesti. ma fascinau , mai ales ca pe la noi nu se gaseau.
    In prezent o reclama care ma amuza de fiecare cand e difuzata e cea de la hartie igienica Regina :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a, da, si eu statea pe posturile nemtesti atat pentru reclame, cat si pentru desene :).

      Ștergere
  11. foarte amuzante! mi-au placut povestioarele tale.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hehe, si eu eram fascinata de Protex :D Reclama nu mi-o amintesc acum, dar tin minte foarte clar ca am facut similar tie: m-am spalat cu el pe maini cu maaare migala, de cateva ori bune la rand. Eram fascinata de promisiunea "distruge 98% din bacterii" (sau care o fi fost numarul). Ma spalam o data, distrugeam 98%. Apoi ma mai spalam inca o data, deci distrugeam 98% din cei 2% ramasi. Si tot asa :)) As fi putut invata matematica folosind sapunul ala :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) uite ca asta nu mi-a trecut niciodata prin minte :)).

      Ștergere
  13. hehe:))) very funny, Alina :D
    nu-mi trece nimic prin cam deocamdata, dar stiu o reclama care ma enerveaza la culme ori de cate ori vreau sa ascult o melodie pe youtube.
    apare Adela Popescu facand reclama la o anumita marca de pasta de dinti, imi scapa acum denumirea...si spune ceva la modu' : " cumpara-i prietenei tale o periuta de dinti"
    m-a disperat :)))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sensodyne :)). da, nici mie nu-mi place :)). si ma dispera reclamele pe youtube!!

      Ștergere
  14. Dupa reclama la Aquafresh, in top mai era cea la Titan Ice (cred ca asa se scria) si faptul ca, nestiind engleza, nimeni nu stia la ce era reclama defapt (eu personal dedusem ca ar putea fi la frigider sau suc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu-mi aduc aminte de ea... :(

      Ștergere
    2. Reclama era cam asa:
      Aparea o tipa foarte sexi si in acelasi timp cineva invizibil turna parca un suc peste niste cuburi de gheata. Apoi venea replica (dupa un sorbit zgomotos) "Titan Ice- Alta Viata". - asta era tot!

      Din pacate nu reusesc sa o gasesc pe nicaieri, dar e imposibil sa nu o stii, era tot timpul la TV altaturi de cea cu Aquafresh. Si serios, mi-au luat 10 ani sa inteleg la ce era reclama :)))

      Ștergere
    3. mi-am stors creierii si tot nu-mi aduc aminte :(. bag seama ca nu m-a marcat...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla