Treceți la conținutul principal

Exodul mamelor

  Hello! M-am gandit sa ma grabesc cu o mini-recenzie pentru aceasta carte, avand in vedere ca o mai puteti gasi la unele chioscuri de ziare, impreuna cu revista Avantaje la un pret de doar 7.9 lei. In plus, putem dezbate impreuna o problema foarte des intalnita in jurul nostru.


  Aceasta carte a aparut cu sprjinul revistei Avantaje si ideea mi se pare demna de lauda. In anul 2013 redactia revistei i-a decernat autoarei Lilianei Nechita trofeul "Femeia anului 2013" la Categoria Apararea si Promovarea Drepturilor Femeii. Iar acum, in 2014, avem acces la aceasta carte in care aflam povestea unei mame singure dintr-un orasel din Moldova. Dupa un divort si multe neplaceri, ajunge sa-si piarda de serviciul si sa se simta complet distrusa. La un moment dat, singura solutie pare a fi sinuciderea care s-o scape de atata nefericire.

 Totusi, reuseste sa se adune cumva si, neavand incontro, pleaca in Italia pe post de ingrijitoare lasandu-si familia in Romania. Acolo, insa, primul sentiment ce apare este ca, de fapt, nu esti al nimanui. Esti un 0, o vietate fara importanta, cumparata pe bani de nimic si care isi inghite mereu lacrimile amare. Mereu printre straini ce-o considera inferioara, dar carora le poate da lectii de cultura generala, care literalmente o infometeaza si o umilesc la fiecare pas, ea are doar un singur tel: sa munceasca si iar sa munceasca si sa reuseasca sa trimita bani in tara.


  Suna foarte cunoscut, nu-i asa? Mai toate cred ca avem macar o cunostinta care a plecat si a decis sa infrunte viata printre straini. Aceasta carte m-a facut sa meditez mult si sa-mi pun multe semne de intrebare.

  Este adevarat, cam 70% din persoanele pe care le cunosc si care au plecat din tara spun ca e greu, dupa care nu adauga nimic. Unii aleg sa se intoarca, altii accepta sa ramana. Cred ca depinde mult si de felul omului, de asteptarile lui, de viata de dinainte. De motivatii, de lipsuri si de dramele de acasa... In momentul in care esti intr-o tara straina singurele forte pe care te poti baza intotdeauna sunt ale tale. Dar si fortele astea pot sa scada si sa te prabusesti.


  Multe adevaruri dureroase in aceste pagini, o scriitura ca un suvoi de ganduri, sub forma a 199 de scrisori. Se trece de la o idee la alta, se amesteca povestile, exact ca atunci cand te napadesc gandurile, te asfixiaza si tu vrei sa le exprimi, dar nu ai habar cu care sa incepi.


  Eu as zice s-o cititi, e o lectie de viata. In plus, va invit, daca vreti, sa-mi spuneti ce parere aveti despre acest fenomen.




Kissez!


 

Comentarii

  1. chiar o sa o caut si eu. am mai vazut-o la cineva si mi-a atras atentia. chiar azi ma uit dupa ea. :D
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am luat si eu revista, mai mult pentru carte si bine am facut. E o lectura usoara si captivanta in acerlasi timp, nici nu stii cand o parcurgi, dar asa te incarca de ganduri...

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta cartea!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  4. este foarte greu in opinia mea, Afara, din toate punctele de vedere. Viata poate parea roz privind de aici, dintre neajunsuri si suparari zilnice, dar sunt ferm convinsa ca nici Acolo- oriunde te-ar duce gandul, nu e mai bine. Si cu atat mai greu cand lasi familia acasa, eventual copii chiar. Sufletul se rupe in bucati si toata lumea sufera. Din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca majoritatea romanilor au viata grea oriunde s-ar afla :(.

      Ștergere
  5. In ultimul timp nu prea am mai auzit de nebunia cu plecatul la munca in străinătate și găsirea unui loc de muncă bine plătit, însă în perioada liceului mulți cunoscuți de-ai mei au ales să plece în diverse țări europene. Unii s-au întors, alții însă au rămas acolo, întorcându-se acasă, adică în România, numai de sărbători.
    Adevărul este că nu toți care pleacă sunt mai bogați sau duc o viață mai bună, dar fiecare își caută norocul unde crede de cuvință și, mai ales, fiecare este liber să-și aleagă modalitate prin care își câștigă pâinea.
    Eu, personal, aș pleca oriunde , dar peste tot pe unde am fost mi-ar plăcea să mă întorc doar să vizitez. Oriunde ai fi, o muncă grea este o muncă grea. Pentru mine banii contează mult prea puțin în comparație cu fericirea și, mai ales, cu liniștea sufletească. Așa că, momentan, am ales să nu părăsesc țara, chiar dacă în alte părți există posibilitatea să-mi fie mai bine...financiar și profesional vorbind. Și motivul nu ar fi faptul că sunt naționalistă, ci pentru că îmi e bine acum, așa.

    Te pup,
    Catalina
    www.ebonyvintage.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca si eu am avut impresia ca s-a mai potolit lumea cu plecatul, dar de cateva luni iar a inceput sa apara cazuri.


      vad ca avem cam aceeasi impresie si gandim la fel: si pentru mine conteaza mai mult alte lucruri decat banii, dar probabil ca atunci cand efectiv nu ai un ban in casa incepi sa gandesti altfel :(. sper sa nu fim in situatia aia niciodata.

      Ștergere
  6. Desi trista si realista m-ar tenta sa o adaug si in portofoliul meu. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am citit cartea, dar din rezumatul pe care l-ai facut tu am inteles despre ce e vorba. Am si cunostinte care au plecat si s-au realizat acolo ducandu-si si familia, dar si care au plecat si s-au intors pentru ca nu au gasit nimic si tot era mai bine acasa chiar daca aveau un salariu mult prea mic. Cum ai zis si tu depinde de asteptarile pe care le avem. Interesanta cartea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt foarte multi factori importanti in momentul in care risti totul si pleci :(.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla