Treceți la conținutul principal

Sport de... primavara (part 1)

  Hello! De fapt, aceasta postare ar trebui sa se cheme Sport de tot anul, pentru ca eu ma tin de treaba cam tot timpul. Anul acesta, insa, am stat o perioada pe tusa din motive care n-au tinut de mine, asa ca de cateva zile m-am apucat de sportul de primavara :)).

 Am mai vrut sa scriu despre acest subiect, m-a oprit faptul ca nu sunt experta. Totusi, stiu ca acum multe fete recurg la sport ca sa arate bine la vara, asa ca m-am gandit ca ar fi util sa va spun experienta mea. O sa povestesc cateva din obiceiurile mele, iar apoi o sa va dau cateva filmulete pe youtube, filmulete care mie-mi par cele mai bune si de care m-am folosit. O sa impart postarea in 2, ok? Ca sa nu fie prea lunga.

  In primul rand, sportul, de unul singur nu slabeste! Cel putin pe mine nu. El iti da tonus bun, te face sa fii mai mobil, sa te simti bine in pielea ta, secreti oxitocina- hormonul fericirii, iar organismul functioneaza mai bine. Daca ai fost un om sedentar si de apuci de sport haotic, consumul va fi mare si, deloc surprinzator, te va apuca foamea mai tare. Ori vei fi atat de obosit incat nu vei putea manca, asa ca organismul tau va face rezerve si vei slabi mai greu. Si cand spun asta, nu ma bazez doar pe experienta proprie, ci si pe ceea ce am observat la altii.

  Masa musculara se formeaza in timp si, e adevarat, ea arde un numar marit de calorii, dar de multe ori, atarna mai greu la cantar. Multi te vor invata sa iei cm si sa te masori. Daca tu esti un om slabut, sau fara probleme reale de greutate, nici masuratul n-o sa te ajute prea tare, ca doar n-ai de unde sa scazi. In cazul acesta, oglinda ramane de baza. Daca esti sedentar, corpul e cam flasc si se formeaza niste umbre in anumite zone ale pielii. Na, aia-i grasimea in plus, care nici n-arata prea bine, nici sanatoasa nu e. Si persoanele care, imbracate, arata foarte slabe, o pot avea.


 Eu nu pot sa fac sport pe stomacul gol. Efectiv, n-am energie. Daca timpul imi permite, fac sport ori pe la 12, la 15, la 17, iar vara, daca e canicula ma incumet pe la vreo 19-20. Oricum, n-am un program bine stabilit, fac atunci cand simt ca pot. Desi multi o sa-ti zica sa te fortezi si sa-ti faci un program bine stabilit, eu nu functionez asa si poate asta e si problema ta. Am avut o perioada cand am facut 2 ore si jumatate de sport la 2 zile si, ma trezeam disperata ca iar trebuie sa fac. Era prea mult pentru mine si-am rezistat in acest tempo doar vreo doua luni. Uneori nu dadeam randament maxim si nici nu simteam ca am mai multi muschi decat daca faceam 50 de minute de doua ori pe saptamana. In plus, daca fortezi mult prea tare si totul devine un chin, sansele sa abandonezi totul cresc enorm.


 Cand zic sa nu te fortezi, nu ma refer sa zaci ca ti-e o lene de te doare. Ma refer s-o lasi mai moale daca ai avut zile foarte solicitante, ai umblat mult pe jos, ai mancat prea putin, simti ca te imbolnavesti. De asemenea, nu prea recomand sportul in timpul menstruatiei. Atunci mai bine te plimbi ;). Nu-ti forta organismul, ca mai are si el nevoie de o pauza.

  Ideal este sa inveti sa intelegi ce-ti zice organismul si sa nu te iei dupa orice revista sau orice moda de-a face sport la maxim. In plus, fiecare om difera de semenii lui, deci nu te mai compara cu prietena ta care face 20 de flotari si tu nu poti sa faci nici doua. Ideea este sa-ti depasesti tu barierele, nu pe ale altora! Degeaba vrei tu patratele pe abdomen, daca tu n-ai o conformatie care sa te ajute, dar asta nu inseamna ca nu poti arata bine.


  Eu am inceput cu sportul dupa ce m-am speriat ingrozitor. Era imediat dupa ce implinisem 23 de ani si eu nu mai facusem sport de-un veac. Scutire la liceu, scutire si la facultate. N-au fost luate pe ochi frumosi, chiar am avut probleme, insa am uitat sa ma intreb daca problemele alea pot fi depasite.

  Si asa, m-am trezit ca am umblat vreo 4 km si-am facut o febra musculara ingrozitoare. Unde mai pui ca acumulasem si cateva kile in plus. Moralul mi-era la pamant, asa ca am inceput sa caut solutii. Intai am facut niste exercitii pentru picioare pe care le facusem cu vreo 4 ani in urma si care au avut mare efect. Am facut 100 si, bineinteles, am zacut literalmente o saptamana cu o febra musculara atat de ingrozitoare, incat nu puteam sa-mi trag nici izmenele pe mine! Iar am fost dezamagita, iar am pierdut vremea... Si iar m-a apucat ambitia :)). Am vazut ca Billy Blanks e tare apreciat si m-am bagat pe youtube in speranta ca gasesc ceva usor de facut. Si, cica, am gasit! Antrenament cardio, sa slabesc nitelus. Sa va zic ca dupa 9 minute horcaiam de ziceai ca am trecut cu un picior in lumea cealalta?

 Am fost deprimata, ma simteam neputincioasa. Dar am luat-o incet. Ma chinuiam, bateam pasul pe loc pana simteam ca respir si iar mai faceam doua-trei chestii. Cam in doua saptamani, cu incercari la doua zile, am reusit sa duc programul la bun sfarsit. Curgea apa pe mine de ziceai ca-s ditamai cascada si trebuia sa ma pun in genunchi pe covor dupa ce terminam, dar reusisem. Iar apoi am ajuns sa-l fac fara mari probleme, deci se poate ;). Ideea principala e perseverenta si, chiar daca uneori te simti doborat, sa mergi mai departe, caci satisfactia poate fi mare. Si daca eu, care n-am un organism prea puternic am reusit, inseamna ca oricine are o sansa :).


  Maine va povestesc despre avantajele sportului acasa si va dau si exercitii ;)). See ya!



Kissez!

Comentarii

  1. Gand la gand cu voie buna! Tocmai rasfoiam disperata pentru a enspea oara internetul in cautarea unei explicatii pentru faptul ca nu slabesc nici macar un gram de cand m-am apucat ca lumea de antrenamente acasa. Ma tin de treaba intensiv (pentru mine) de o luna, timp in care m-am ingrasat un kg, iar acum stagnez (cu greu) la greutatea pe car eo aveam si inainte. Asta in conditiile in care NU mananc mai mult ca inainte, dimpotriva. Explicatiile sunt multiple, dar eu sunt tot mai deziluzionata, e clara treaba ca sportul fara dieta (indraznesc sa spun drastica) nu duce nicaieri dpdv al kilogramelor. Of.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si n-ai observat o schimbare in bine in ceea ce priveste aspectul corpului? pana la urma, asta e important.

      Ștergere
    2. Parca sa zic ca sta un pic mai ferma "carnea" pe mine si parca mi s-a mai ridicat nitel partea dorsala. O sa perseverez, dar e foarte frustrant. Acum am gasit o posibila explicatie prin faptul ca de obicei ma antrenez dimineata pe stomacul gol si nici nu mnanc nimic dupa, pana ajung la serviciu. Se pare ca e total contraindicat ce fac eu, corpul avand nevoie de carbohidrati imediat inainte si dupa efort fizic, altfel preschimba chiar masa musculara in grasime.

      Ștergere
    3. neaparat sa mannci si inceaca sa te axezi putin pe proteine, macar o perioada.

      Ștergere
  2. Si eu am inceput sa fac sport, in primul rand pentru sanatatea mea pentru ca si eu am avut scutire la sport de cand sunt mica. Si in al doilea rand am inceput sa fac sport pentru ca am mai pus vreo 3 kg pe mine si in al treilea rand pentru a avea un corp mai frumos, mai tonifiat. Dar pe langa sport incerc si sa am o alimentatie mai sanatoasa, includ si unele dulciuri, la ele nu pot renunta, dar mai rar :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am mai renuntat la dulciuri, dar nu pentru ca mi-am prpopus, ci pentru ca nu prea-mi vine sa mai mananc.

      spor!

      Ștergere
  3. Asa este!
    E cel mai bine sa incepi cu cate putin si apoi sa intensifici/diversifici pe parcus. Intotdeauna am dorit sa-mi depasesc limitele1
    Ah...mi-e dor de alergat. ;))
    Duminica ies, orice-ar fi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu :). e un sentiment superb cand reusesti sa faci ceea ce in urma cu o luna-doua parea imposibil :).

      bafta!

      Ștergere
  4. Abia aștept postarea următoare!!
    Și mie îmi place sportul, să mă plimb prin aer liber, să alerg, role, bicicletă. Chiar și umblatul de colo-colo e un sport :))
    Este foarte necesar pentru o viața cât de cât sănătoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, umblatul e bun si nici nu pare atat de solicitant :).

      Ștergere
  5. Ce-mi place cum ai scris. Sunt perfect de acord! Uneori „nu pot” vine din lene și comoditate. Și din păcate multă lume asociază sportul doar cu slăbitul. Eu mai primesc întrebări de genul „La ce îți trebuie exerciții? De unde vrei să mai dai jos?”. Nu vreau să dau niciun kg jos, vreau doar să mai tonific câte un mușchiuleț :)) și în plus e sănătos și dă o stare de bine.
    Aștept cu nerăbdare a doua parte. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut articolul :).

      da, nici eu nu inteleg intrebarile de genul acesta :)).

      Ștergere
  6. Pe mâine, cu drag şi mulţumiri! ♥

    RăspundețiȘtergere
  7. si eu am inceput de ceva vreme sa am grija ce mananc,s vrea sa incep sa alerg cand am timp.chiar sunt curioasa de acele exercitii de cardio :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. maine postez cele mai bune exercitii, cel putin mie asa mi se par :).

      Ștergere
  8. te astept maine cu filmulete. cam trebuie sa ma apuc si eu de sport.. ca desi merg foarte mult pe jos.. corpul meu nu arata nici o imbunatatire :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ala scurt ti l-am trimis deja din cate imi aduc aminte, dar am si artilerie grea :)).

      Ștergere
  9. Foarte bine punctata ideea cu perseverenta! Ea e cea mai importanta :)
    Personal ar trebui sa fac sport strict pentru tonifiere, pentru sanatatea mea.
    Adeseori mi se spune: "La ce iti trebuie tie sport ca oricum abdomen plat ai, slaba esti!"
    Well, pentru ca pot sa arat si mai bine. Si pentru ca vreau un abdomen tonifiat si un posterior frumos. N-ar strica si niste exercitii pentru brate.
    Problema mea? Programul nu imi permite sala astfel ca fac exercitiile acasa.
    Slava Domnului e plin internetul de exercitii pt diverse parti ale corpului dar cum am mai mers la sala mai demult stiu ce exercitii mi se potrivesc si cele pe care le pot face, le fac acasa.
    Dar stau rau la capitolul perseverenta. Incep, renunt, incep, renunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. degeaba esti slab, daca nu poti urca 4 etaje. vorbesc in general, nu de tine :)).


      e bine ca totusi reincepi dupa o perioada de pauza si ca, pe dedesubt, ideea nu-ti da pace :).

      Ștergere
  10. Eu ma apuc de alergat pe stadion. Succes si perseverenta!:X

    http://the-may-day.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  11. Ioi ce mi-a mai placut exercitiile lui Billy B. :) Inca imi caut pofta de a face si sa ma tin de ele ca sa cresc masa.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu studiez la facultatea de Educatie Fizica si Sportiva, iar exercitiul fizic este principalul mijloc al domeniului meu. atat la scoala cat si acasa, practic exercitii fizice din diferite discipline sportive.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  13. multumesc!
    incerc sa ma mentin, cu toate ca uneori imi vine o pofta de jeleuri, incat cred ca daca mai mananc multe, ma fac cat toate jeleurile la un loc. imi plac, nu am ce sa fac...
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cat imi placea inainte sportul, faceam inainte exercitii de tae bo si alergam 30 min, acum nu mai am timp si parca nu mai pot... :( In plus slabesc unde nu trebuie...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla