Treceți la conținutul principal

Atacul mileului la Istanbul

  Salutare! In general prefer folosirea termenului macrame cand vine vorba de ornamentele specifice, dar in popor se foloseste mai des mileu. Ca e o forma gresita si ca de fapt ar trebui sa-i spunem milieu, asta-i partea a doua, dar aceasta greseala se potriveste perfect cu ceea ce vreau eu sa scot in evidenta prin acest articol. Asta ca sa nu ma trezesc cu comentarii ca nu stiu ca mileu nu exista :)).


  Eu obisnuiesc sa plec in excursii de tip circuit sau city-break pentru culturalizare, iar apoi mai plec si in vacante odihnitoare la mare. Am mai plecat din tara si pentru a vizita persoane dragi, dar niciodata nu m-am gandit ca as putea face o afacere din aceste plecari. Normal ca-mi cumpar si eu una-alta si ca ma bucur cand gasesc lucruri greu de procurat in Romania, dar eu credeam ca doar pe vremea lui Ceausescu si imediat dupa, prin anii '90, se facea bisnita! Da, spuneti-mi acum cat sunt de naiva! Intre timp m-am dumirit si eu cum stau lucrurile.


  Exista o categorie speciala care se ocupa cu asta si acum si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit-o. In excursia la Istanbul am fost nevoita sa fac un transfer cu taxiul din orasul meu pana la Sibiu. La fel au facut si alte persoane de la Alba-Iulia si Cluj. Locul de intalnire a fost o benzinarie din Sibiu, unde urma sa luam autocarul si de acolo sa plecam in Turcia. Inca de cand am coborat din taxi, am observat un grup tare vesel din care faceau parte trei femei in jur de 70 de ani care au inceput sa scoata sticle cu bautura, sa si le arate, sa rada foarte zgomotos si sa vorbeasca de parca ar fi vrut sa scoale mortii din somnul cel vesnic. Langa ele si alte persoane, care mai de care mai zgomotoase si pe parcurs am inteles ca acest grup se formase ad-hoc in drumul cu microbuzul cu care venisera.


  Vine autocarul cu intarziere (va povestesc eu si asta intr-o postare viitoare) si intamplarea face ca fix in fata noastra sa stea alte doua persoane din grupul mai sus amintit. Nu dintre cele trei tanti cu alcoolul, ci altele: o tipa la 55 de ani si alte de vreo 60. Noi eram pe la mijlocul autocarului, iar trio-ul teribil era undeva mai in fata. Mentionez ca era ora 16, e foarte important pentru continuarea povestii. Dupa cateva replici racnite dintr-o parte in alta a autocarului, una dintre tipele din fata noastra, incepe sa traga de scaun si se tranteste, domnule, pe spate. Eu mancam, era sa ma inec cu Bake Rolls de sperietura aia. I-am spus destul de politicos ca nu mi se pare normal sa se lafaie de la ora aia pe scaun si ca nu mi se pare normal sa stam pe mod chircit ca sa se simta ea bine. Eu stiu ca scaunul ala se lasa in special noaptea pe spate si ca in mod normal, ar trebui sa ceri acordul celui din spatele tau. Asa e frumos ;). Mai, si de acolo incepe scandalul! Si sar astea doua din fata cu gura pe noi, plus doua din grupul cu sticla. Cele din urma nu ni s-au adresat direct, dar vorbeau in gura mare. Nu mai taceau, au facut o semi-panarama de toata jena si s-au luat de noi si la drumul de intoarcere. Inutil sa va spun ca nici nu intelesesera ce spusesem eu. Nici pana la ora asta n-au inteles ca i-am spus sa nu-si lase scaunul pe picioarele noastre pe timpul zilei, cand coboram des din autocar si cand ea oricum barfea cu grupul vesel. Bineinteles ca eu mi-am zis parerea, dar cand am vazut ca efectiv n-am cu cine, mi-am vazut de treaba si nu le-am mai adresat niciun cuvant. Nada, zippo! Am observat ca aceasta atitudine ii sperie destul de tare pe cei nesimtiti, pentru ca nu stiu la ce sa se astepte. Saracii nici nu inteleg ca ai decis sa-i ignori si ca ai ajuns la concluzia ca nu poti avea o discutie coerenta cu ei.


  La benzinarii, coborau toate cinci si ii instigau si altii cu mintea subreda impotriva noastra. Oameni care nici nu fusesera de fata la conflict si care luau de buna varianta lor. Bineinteles ca multi nu le-au acordat atentie ori s-au lamurit pe parcurs, insa si-au gasit un destept cu gura mare. Cum Dumnezeu e sus si le vede pe toate, tipul respectiv a fost tinut la vama si initial n-au vrut sa-i dea drumul in Turcia, iar mai apoi s-a facut de toata minunea in ziua plecarii cand l-au dat jos din autocar si l-au chemat de la receptia hotelului ca luase o sticla de ice tea din mini-bar si n-o platise. Mai marea rusinea! El a pretextat ca s-au uitat cei de la hotel in gunoi (!) si ca a fost o mare confuzie - sticla din cosul de gunoi era romaneasca. Sa fim seriosi! Tipul era ud si isi tot aranja portofelul in buzunar, semn ca platise la receptie! Bineinteles ca grupul vesel l-a crezut si a inceput batjocura vizavi de angajatii hotelului care cotrobaie prin gunoiul romanilor. Oricum, momentul cand a venit portarul in autocar si i-a chemat pe cei de la camera 1307 sa mearga sa-si plateasca consumatia a fost super-tare!


  Hai sa revenim la drumul dus in Turcia. Personajele principale: trio-ul vesel si tipele din fata mea. Dupa cateva ore de tipete si rasete din orice, puteam sa scriu un roman:

- una din trio lucrase in Italia, isi gasise un italian si se mandrea ca-l face de bani

- tot aceasta de mai sus, isi ducea prietenele pe rand in Istanbul, in bazar (la momentul ala nu stiam de ce)

- respectiva avea o relatie cu un tip de 80 si ceva de ani si inainte fusese cu unul care-o batea

- tipa intrase la menopauza la 60 de ani (multe explicatii aferente, in special legate de bufeuri)

- una dintre ele era tacuta si celelalte doua o desconsiderau

- periodic imi imbogateam cunostintele cu diferite cuvinte din italiana, care erau repetate de sute de ori

- tipa din fata mea o poreclise pe una dintre ele doamna Cipollino si nu voia sa inteleaga sub nicio forma ca cipollino inseamna ceapa mica, nu copil! Si o tot striga peste scaune: Doam-naaaaaaaa Ce-po-lliiiiiiii-noooo???

- am auzit cuvantul fainosag de 1000 de ori

- un moment deosebit de "savuros" a fost cand s-au invatat reciproc injuraturi in italiana, dupa care se amuzau ca niste oameni tembeli

- una dintre ele se lauda ca a fost medic, dar nu stia sa lege trei vorbe coerente.

- toate subiectele de mai sus, plus altele, era urlate, iar rasetele zgariau efectiv pe creier.


  Asa au trecut cateva ore. La Brasov s-a urcat un grup din Moldova. Daca pana atunci mi-a trecut prin cap ca aveau doar treaba noastra, lucrurile s-au lamurit in scurt timp. Nu s-au urcat bine oamenii aceia, ca doamna doctor si cu italianca au inceput sa-si bata joc de accentul lor. Dar pe fatza, asa, i-au jignit si bietii oameni tot incercau sa aplaneze lucrurile. Cu cat ne-am apropiat de Bucuresti, insultele erau indreptate spre mitici! Eu desconsider multe lucruri, dar unul care ma ingretoseaza foarte tare e impartirea tarii in zone si batjocura de la o regiune la alta. Pentru mine nu conteaza zona de unde vii, conteaza numai omul. Iar discutiile despre accent, regionalisme si altele de acest gen, mi se par inutile si de prost gust. Bine, poti discuta cu prietenii una-alta cand stii ca nu se supara si recunosc ca imi par amuzante anumite expresii fie ca fac parte din alte regiuni sau din regiunea mea, dar de la a glumi pana la a-ti bate joc e cale lunga.


  La rastimpuri subiectele de discutie era reciclate si repetate si pur si simplu simteam ca mi s-a redus coeficientul de inteligenta.



  In toiul noptii, tipa din fata, cea cu scaunul, daca ati uitat, se duce in spate, sa se lafaie pe vreo patru scaune ca autocarul nu era plin. Dupa o perioada, unei tipe i se face rau si autocarul se opreste. Si dintr-o data vine si cea cu ceapa-copilul-whatever si incepe sa se miorlaie ca ce rau ii e, coboara din autocar, ce mai - vreo trei au crezut-o! Chipurile, i se facuse rau din cauza ca fusese nevoita sa mearga in spate din cauza ca n-am lasat-o noi sa-si dea scaunul pe spate. Dap... Si in tot raul ala (vorba vine) ea avea un tel: sa se puna pe scaun si sa-l dea pe spate. Da, foarte rau i-a fost, sunt sigura! Va dati seama ce minte trebuie sa ai sa faci asa ceva? Cred ca nici copiii de pana in 10 ani nu pot sa fie atat de puerili.


  La dus, ceata lui Papuc a mai si dormit si iata-ne ajunsi la Istanbul! Actrita de mana a cincea si cu cealalta din fata noastra au fost cazate la acelasi hotel cu noi, iar grupul doamnei Cipollino la alt hotel. Gasca s-a spart! Si sa le vezi pe cele din fata noastra cum n-aveau curaj nici sa se urce cu noi in lift! Nu ca le-am fi facut ceva, Doamne-fereste, eu sunt o fiinta pasnica, bag seama ca se simtea cu musca pe caciula. Dar nah! E mai usor sa dai din gura in grup iar cand ramai singur - de-abia acolo se vede lasitatea.


  De grupul cu sticlele n-am mai dat decat ocazional: la croaziera pe Bosfor si o data in bazar! Ele aveau alte scopuri in excursie, si anume: vanzarea de macrame-uri la bazar! S-au laudat si-n autocar ca au lipeala cu cineva de-acolo, ce mai - marfa de contrabanda! Din banii obtinuti si-au luat aur pe care urmau sa-l vanda la intoarcerea in tara. Ce excursii de culturalizare, mon cher, ce vacanta? Biznis!



  Bun, despre excursia in sine va povestesc intr-o postare separata. Inchipuiti-va ca acum suntem pe drumul de intoarcere! Plecarea s-a dat de la hotelul nostru la ora 11 iar la 11 jumate trebuia sa luam si grupul de la celalalt hotel. Noi am coborat si la micul dejun mai tarziu, ca doar timp era. Cand coboram, in sala de mese, vreo 4-5 turci, nici urma de romanasii nostri! Mai, nu intelegeam de ce s-au grabit ei la micul dejun. Si mi s-a parut suspect cand niste angajati ai hotelului erau atenti la masa noastra. Eu facusem imprudenta, ca sa-i zic asa, sa-mi iau micul dejun pe doua farfurii. Cantitativ nu era mult, ca stomacul meu e redus, dar le-am rasfirat eu acolo si-am pus una dintre farfurii intr-o parte. Ei bine, cand m-am apucat sa mananc si de pe-a doua farfurie, s-au volatilizat si angajatii. Cred ca v-ati prins deja: romanii nostri bagau la papornita mancare si pentru drum, de aia se grabisera ei in grup la micul dejun. Doar daca-i lume multa, e mai usor de subtilizat. Daca stai ca un cuc la masa, toti sunt cu ochii pe tine. Daca nu ma credeti, va pot spune ca pe drum, am simtit dintr-o data un miros puternic si neplacut. Initial m-am gandit ca cineva are grave probleme de igiena la nivelul picioarelor, dar mai apoi mi-am dat seama ca-i party cu telemea si masline in fundul autocarului!

   Cand am luat al doilea grup, eu am stranutat scurt: o data-de doua ori-de trei ori-de patru ori! Imi zic: alergia asta! Nu-mi termin bine ideea, ca incep si altii sa stranute, ba chiar unii sa si tuseasca! Incep si eu, incepe tot autocarul! Sa vezi cateva zeci de persoane cum stranutau si tuseau intr-un cor cel putin interesant. Clar era ceva putred la mijloc, dar acolo s-au vazut persoanele lase: sa le vezi pe guralivele din fata mea transfigurate de spaima - nu cumva sa moara! In cateva minute totul s-a limpezit: in noaptea care trecuse, exact langa hotelul in care era cazata doamna Cipollino si ceilalti, a aparut un tip cu o arma. A agitat putin spiritele pe-acolo, politia a venit si a aruncat cu niste gaz lacrimogen. De aia cantam noi acolo pe toate vocile. Eu pana acum n-am inhalat asa ceva, dar am ramas perplexa de efectul puternic pe care-l avea la aproximativ 12 ore dupa ce fusese imprastiat. Efectic gadila pe gat si nu te puteai abtine sa nu tusesti. Cred ca e groaznic sa ajungi intoxicat cu asa ceva :(.


  Revenind la adunarea generala, noi am crezut ca gasca Cangrena (fanii de desene stiu la ce ma refer) o sa fie obosita, dar vezi sa nu: fiintele din fata noastra au vorbit neintrerupt 15 ore si trio-ul, 17! Da, ore!


  Cand eram mica - vreo 12 ani, maica-mea a facut odata o remarca la adresa cuiva si-a zis (acasa, bineinteles) ca X are un ras vulgar. Iar eu, mirata, am intrebat: cum e aia, mama, ras vulgar? No, am avut parte de rasete vulgare cum nu mi-am inchipuit ca pot auzi! Rasete desantate, subiecte penibile, vulgaritate ajunsa la un asemenea nivel incat eu nu-mi puteam inchipui ca exista. Au vorbit cel putin jumatate de timp obscenitati! Da, obscenitati fara perdea, cuvinte triviale pe care nu ma mir sa le aud din gura unor adolescenti dornici de epatare, dar pe care nu mi le puteam inchipui rostite in asa fel de niste femei batrane chiar. In plus, tipa din fata mea cred ca a repetat de 100 de ori (fara exagerare) ca ea isi trimite CV-ul la haremul din incinta palatului Topkapi! De parca turcii s-ar multumi cu orice :D (evil laugh)!


  In grup, aveam o fetita de 7 ani si inca una de 12, plus o domnisoara de 18. Fete finute, dragute, la locul lor. Au fost nevoite sa asculte toate mizeriile acelea care ma dezgustau si pe mine la maxim.


  Dintr-o data aud: Taci dr*cului ca altfel iti dau una peste bot!, replica racnita, insotita apoi de acelasi ras vulgar. Eu am crezut ca se povestea ceva in fata, mai apoi am aflat de la fata de 18 ani ca a fost amenintata de doamna doctor pentru simplul fapt ca o rugase sa inceteze cu vorba: era in toiul noptii, fetele voiau sa doarma. Damn it! Si eu voiam sa mai pot sa gandesc.


  De acolo s-a iscat alt circ: ghida le-a rugat sa inceteze, sa lase oamenii sa se odihneasca. Stiti ce au facut? Nu numai ca au continuat, ci au amplificat totul. Au urmat bancuri cu poante obscene. Doamna doctor a facut o criza in care urla monstruos ca ea n-o sa taca ca vor niste copii, le-a amenintat, i-a zis si ghidei vreo cateva.



  Eram prin Balcani, intuneric bezna cum e la bulgari, muntii stanga-dreapta, luminile stinse in autocar, iar guralivele alea din fata racneau si tipa din fata mea radea dement! Si altii comentau pe baza celor intamplate. Eu cred ca se auzea vacarmul din autocar pe o raza de doi km, nu exagerez si chiar am gandit ca asa trebuie sa arate iadul: bezna, racnete, trivialitati! Aveam impresia la un moment dat ca se vor crapa geamurile autocarului de atata vacarm. Si acum, gandindu-ma in urma, mi se pare ca am visat, ca am avut un cosmar adica. Cred ca din aceasta cauza nici nu m-a afectat prea tare toata nebunia aia. Reusisem sa ma detasez si pur si simplu urmaream ce se intampla. Sunetele alea nu mai aveau nimic normal si omenesc, dar nici animalice nu le-as putea numi si asta din cauza ca as jigni animalele. Oricum, fiintele alea nu se mai puteau numi oameni la ce-au facut.


  De acolo au curs bancuri obscene, glume pe seama bietelor fete. Eu am calatorit mult, adunate am mii de ore petrecute in mijloacele de transport in comun, insa eu asa ceva nu am intalnit niciodata! NICIODATA! Gandindu-ma in special la doamna doctor si italianca si felul lor de-a se comporta, mintea ma duce la gastile de prin inchisori, fara nicio gluma. Numai acolo credeam ca exista asa ceva.


  Si nu va mai spun ca in toata debandada aia, tipa din fata mea, care era la vreo 55 de ani, s-a mai si combinat cu un tip cu 10 ani mai mic decat ea si care era cu sotia langa el! God! Am ajuns la concluzia ca eu sunt un om cu o moralitate crescuta, fiindca astfel de apucaturi mi se par blamabile si penibile.


  Probabil si astfel de experiente sunt necesare, oricum am ce povesti! Cum v-am spus si in postarea publicata imediat dupa intoarcere, e culmea ca am fost fenomenal de zen si ca atunci cand ma gandesc la Istanbul, ma gandesc la frumusetile lui, iar neplacerile astea au ramas intr-o umbra deasa. Dar daca am zis ca va povestesc, iata ca v-am povestit. Logic, pe monitor toate sunt estompate, dar ca sa va faceti o idee despre cum a fost inchipuiti-va cel mai nebunesc moment de care ati avut parte. Inmultiti cu 10 si o sa va faceti o impresie.


  La Brasov grupul din Moldova a coborat bineinteles, impreuna cu ghida si de-acolo au urmat alte barfe, alte vorbe de cenzurat si doamna doctor a inceput sa se laude cum a batut-o pe o femeie intr-o excursie. Dupa care a inceput sa urle ca ea e batrana si ca are drepturi.



  Aceste excursii de tip city-break pot fi o mana cereasca pentru unii, dar altii vad in ele doar costurile reduse si facilitatea oferita de ele inspre bisnita. Avand in vedere ca excursia in sine a costat intre 150-165 de euro de persoana, e super ieftin sa mergi pana la Istanbul, sa dormi 3 nopti in hotel de patru stele, sa mananci intreaga zi doar de pe urma micului dejun asigurat si sa-ti mai faci si treburile bisnitaresti.Chilipir, Domnule! Cu fainosag!


  Acum astept sa-mi povestiti voi impresii similare si va felicit daca ati ajuns pana la final :). Oricum, daca dati de asemenea grupuri, feriti-va de ele, fiindca pe astfel de oameni nu-i mai face nimeni bine si in plus pot deveni periculoase. Ca sa treceti mai usor peste o astfel de experienta in cazul in care veti avea norocul meu va invit sa meditati asupra a trei proverbe care mi-au tot venit in minte:

Nu te baga in laturi, ca te mananca porcii!

Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita.

Scroafa noroi gaseste!



Kissez!


P.S. Doamna Cipollino si-a rupt pantalonii in fund si n-avea altii de schimb!
 

Comentarii

  1. De ce nu ati facut un popas pe la Bulgari si sa le "uitati" pe acolo? Am avut parte de un spectacol cu astfel de bipede, care s-a terminat cu ele tavalindu-se pe jos si urland ca le omoara politia...ca sunt femei batrane si nu au facut nimic.Culme, cei prezenti le-au luat apararea, aparent batranilor le este permis orice...sa urle, sa loveasca, sa injure fara sa suporte consecintele.
    Am vazut pakistanezi care au venit cu sacosile la micul dejun si isi obligau copii sa manance (chiar daca ei urlau ca nu mai pot).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, da, unii le iau apararea doar fiindca sunt batrane domnule si li se permite orice.

      eu le-as fi uitat la bulgari, daca era dupa mine :)). de fapt, cred ca le uitam in turcia!

      Ștergere
  2. Doamne fereste! Eu nu stiu daca as fi rezistat cu stoicism la asa manifestari. Banuiesc ca ţoapele alea mai şi cereau respectul datorat varstei pe oriunde treceau. Unii oameni imbatranesc fara a invata nimic :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am zile mai proaste, dar uite ca am avut noroc si m-am detasat. si eu, care aveam impresia ca-s apriga :)).

      Ștergere
  3. Ai scris ceva! M.am crucit si m.am paracrucit. Eu le strangeam de gat. Sincer. Am maniere, dar cand dai de oameni de genul... Nu prea am rabdare, asta e problema, ma enervez repede si imi trece greu. Asta se manifesta si in autobuz, unde toata lumea nu intelege ca afara sunt 30 grde, inauntru 100, si toate geamurile sunt inchise

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-ai cu cine in cazul asta, mai bine iti vezi de treaba si incerci sa te detasezi, cel putin asa consider eu :)). si dupa, scrii o postare pe blog :)).

      Ștergere
  4. Doamne Iisuse Hristoase, n-am avut rabdare sa citesc tot. Cred ca ma dadeam jos... nu suport romanii care uita de unde au plecat si se mandresc cu prostia lor si nu suport rautatea gratuita... mi s-a urcat sangele la cap numai cat am citit, cred ca daca eram acolo faceam revolutie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te mancau intr-o lingura de supa, crede-ma. cu genul asta de oameni limitati pur si simplu nu are rost sa te pui :).

      Ștergere
  5. nici nu stiu cu ce sa incep: sa te compatimesc pentru teroarea prin care ai trecut, sau sa te felicit ca ai fost zen? in momentul in care citeam despre trecerea ta pe la bulgari, cu intuneric si munti in jur, mi-au trecut prin cap multe seriale din Criminal Minds. just sayin` :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca-i mai bine sa ma feliciti :)). dimineata mi se parea un cosmar si cum am cosmaruri des, am putut trece rapid peste. insa recunosc ca mi-a stat mintea in loc de cateva ori.

      Ștergere
  6. Doamne fereste!! :| Nu-mi vine sa cred la ce-ai putut fi martora...:( Imi pare rau pentru asta dar ma bucur ca ai reusit sa te detasezi intr-un fel de zgomotul facut de "doamnele" respective. Bine ai zis ca nu pot fi numite oameni...
    Inca sunt cu gura cascata:)) parca nu-mi vine sa cred ce-am citit dar stiu ca exista si astfel de specimene...am intalnit si eu dar nu pentru atatea ore, inca nu am avut ghinionul asta si sper sa nu il am vreodata.:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. crede-ma ca inainte de experienta asta nici eu nu-mi puteam inchipui ca exista asemenea doamne si mai ales, ca aceste doamne circula nestingherite prin lumea larga :)).

      Ștergere
  7. M-am speriat puțin când am văzut cât ai scris, dar trebuia să citesc povestea până la capăt! Nu pot decât să te felicit pentru că ai fost zen! Eu nu cred că reușeam, nu pentru atât de mult timp! Că 1-2 ore mai treacă-meargă, dar atât? Ori o luam razna, ori o luam pe vreuna de păr... deși de fel sunt cât se poate de pașnică și împotriva violenței, dar până și nesimțirea are o limită.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am scris vreo 3000 de cuvinte :)). ai fi facut mai rau daca le acordai atentie, pe astfel de oameni nu-i mai face nimeni bine.

      Ștergere
  8. Pacat de nervii si excursia ta! :( Am intalnit si eu oameni nesimtiti, dar nu am fost nevoita sa ii suport atatea ore...nu stiu cum ai reusit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in momentul in care esti pus fata in fata cu anumite situatii pe care le credeai incredibile, s-ar putea sa reactionezi mai bine decat iti inchipuiai :).

      Ștergere
  9. Aoleu, din seria"nesimtirea e în floare".... Doamne apară și păzește, muream cu ele de gât. Mie mi-a plăcut nespus p.s.-ul :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai de capul meu si mai ales de al tau. :))) asa ceva... mai rar... :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. prin comparatie vecinii mei par niste copilasi nevinovati, nu-i asa? :))

      Ștergere
  11. Cruci si matanii, marlanie am mai vazut dar la rangul asta never. Eu sunt genul care prefera sa amorteasca decat sa deranjeze pe careva, iar in cazul spatarului lasat sotul meu ar fi avut spasme de nu i-ar mai fi trebuit cucoanei. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu, believe me, si consider ca am vazut multe in mijloacele de transport.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla