Treceți la conținutul principal

Fifty shades of Grey (trilogia)

  Hey! Inca de cand a inceput fenomenul Fifty shades of Grey am fost usor curioasa si intrigata: ce scrie, domnule, acolo de place atator persoane si altele se scutura numai cand vad titlul? Eu nu sunt fan al literaturii erotice, chiar daca mi-au cazut cateva carti de acest gen in mana. Pur si simplu nu rezonez cu explicatii prea detaliate.

  Dar ce te faci cand jumate de planeta discuta despre o carte din aceasta categorie? Pai ajungi foarte curios si mai ai nevoie de doar un imbold ca sa te pui pe citit. La mine imboldul a venit de la Diana Cherry-Queen, care a citit de curand trilogia si mi-a spus ca merita sa-i acord o sansa. Asa ca m-am apucat sa citesc cele trei parti care au aproape 2000 de pagini impreuna.


  A avut dreptate, pentru ca romanul acesta este chiar complex si nu este doar o alta carte vulgara. Am citit-o relativ repede, m-am poticnit la al treilea volum deoarece n-am mai avut atata timp la dispozitie, dar va pot spune ca-i foarte usor de citit. E adevarat, abunda in scene interzise minorilor, insa parerea mea este ca 50 shades of Grey este un roman despre o relatie, nu despre sex.


  Practic, intram pana in cele mai intime detalii din relatia Anastasiei cu Christian Grey. Ea e o fata timida ce se pregateste sa termine colegiul si ajunge sa-i ia din intamplare un interviu tanarului si aratosului om de afaceri Grey. Intre ei se naste o atractie rar intalnita careia nu reusesc sa-i puna capat. Christian este un om despre care nu se stie mai nimic, eventual unii il cred gay, deoarece nu se afiseaza niciodata cu femei. Adevarul este altul si foarte trist: tanarul a trecut printr-o copilarie foarte nefericita care si-a lasat amprente grave asupra psihicului sau. Drept urmare, este maniac al controlului si are preferinte sexuale mai neobisnuite, mai ales legate de sadism. Are chiar si-o camera speciala plina de bice, catuse si tot felul de obiecte care sa-l ajute in acest sens. Relatiile sale se rezuma doar la avea supuse sexuale pe care le domina. La inceput isi doreste ca si Anastasia sa-i fie supusa, timiditatea ei fiind cea care-l atrage. Cu toate acestea, Anastasia are un caracter puternic sub aparente. Ea se indragosteste de Christian si chiar daca n-a avut nicio relatie inainte, doreste sa incerce sa-i devina supusa.


  Inca de la inceput, Christian se comporta cu ea altfel fata de cum obisnuia si incet-incet, Anastasia ii intra in suflet. Timida si lipsita de experienta, ea lasa ca dragostea fata de Christian s-o faca mai curajoasa, sa-si depaseasca limitele si prin profunzimea acestui gest, incepe sa topeasca gheata care era in sufletul lui Christian. Si-l face sa se indragosteasca atat de tare de ea, incat ii schimba perceptia asupra vietii.


  Chiar daca povestea in sine nu-i nemaivazuta si personajele uneori incredibile, m-au facut sa vreau sa aflu mai mult despre ele. M-am atasat rapid de Anastasia si apoi mi-a fost mila de Christian. Culmea, am simtit ca episoadele de sex mi-au franat parcurgerea lecturii pentru ca eu eram curioasa sa aflu detalii din copilaria lui Christian si apoi alte si alte evenimente, caci romanul acesta este si psihologic, dar si de actiune pe alocuri. Urmariri, rapiri, situatii dramatice - pe toate le avem. In plus, cartea mi-a smuls si multe zambete deoarece are si umor. Iar aproape toata actiunea se petrece in lumea oamenilor foarte bogati :). E interesant chiar daca nu este o capodopera literara. Pana la urma dragostea chiar poate schimba multe.


  Asadar, eu consider ca este o carte despre o relatie deosebita, intre doi oameni care se iubesc foarte tare si care s-au ajutat reciproc, au evoluat impreuna, s-au inteles si au facut ca relatia sa mearga indiferent de obstacolele intalnite in cale. Autoarea a avut inspiratia de-a integra (multe) pasaje necenzurate si astfel sa atraga atentia asupra ei. Cica aceste pasaje ar fi chiar fanteziile scriitoarei. Mi se pare o miscare destul de inteleapta avand in vedere ca in zilele noastre sexul vinde orice. Cu toate astea, dupa ce-am terminat cartea, nu mi-a ramas in memorie aceasta parte, ci exact celelalte. Stiu ca unora li se va parea ciudat ca spun asta - poate m-a prins cartea asta intr-o faza idealista.


  La un moment dat auzisem ca aceasta carte a parut unora socanta. Mie deloc, poate celor fenomenal de pudici. Altii spun ca-i foarte superficiala, eu as zice ca ascunde si niste idei demne de luat in seama. Eu o recomand macar ca sa vedeti care-i treaba cu fenomenul Fifty shades. Teoretic aceasta carte a avut drept public tinta femeile, dar daca o imprumutati sotilor/iubitilor vostri nu cred ca se vor plange prea tare :)).


  Oricum ideea principala ramane sa-i dati o sansa. S-ar putea sa descoperiti in aceasta carte mai multe decat v-ati fi asteptat, asa ca mine.


  Voi ati citit trilogia?

 

  Daca-i joi, e rost si de alte recenzii:

Diana - http://cherryqueendee.blogspot.com/
Gabi - http://paginidezisinoapte.ro
Ana Maria - http://the-adventures-of-a-lady.blogspot.ro/


Kissez!

Comentarii

  1. ce ma bucur ca ai scris despre ea si ca ti-a placut. poate nici eu nu m-am exprimat atat de bine in recenzia mea dar cam ce ai scris tu aici coincide cu toate parerile mele. :D
    te pupacesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ni e intampla foarte des sa avem aceeasi parere :). dar uite ca Grey a reusit sa ne faca sa gandim la fel :)).

      Ștergere
  2. Sunt la volumul 2 din aceasta trilogie. Sincera sa fiu dupa primele 9 capitole din vol 1, am vrut sa renunt. Toate scenele lor de amor erau descrise parca prea... de tot. Dar am zis totusi sa continui. Ma prins povestea lor de dragoste (nu scenele erotice), modul in care Anastasia isi descrie sentimentele si gandurile, comportamentul derutant si provocator al lui Grey, replicile lor acide si amuzante in acelasi timp. E o ptrilogie interesanta, desi e blamata de foarte multi. Abea astept sa o termin sa vad ce se intampla pana la sfarsit. Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, daca treci de primele capitole si te obisnuiesti cu stilul, garantat o si poti termina, ba chiar incepe sa te prinda :).

      lectura placuta in continuare :).

      Ștergere
  3. Și eu am exact aceeași părere despre această serie: in spatele acelor scene fierbinți se afla mult mai mult. Dar nu toata lumea vede, sa stii :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit-o si nici nu ma tenta, mai toata lumea a zis ca e o porcarie. Dar uite cum ma faci tu sa vreau s-o citesc :)) Acum trebuie sa caut vreo oferta si sa ajunga in biblioteca! Pups

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu m-am asteptat sa fie o porcarie. nu mi s-a parut :).

      Ștergere
  5. Interesant! :)
    Nu am citit-o, aștept filmul.
    O zi bună...

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am citit primul volum, si recunosc c-am sarit peste cateva scene "prea intime" de la sfarsitul cartii, totusi

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am citit, am fost foarte tentata sa o cumpar si tot am asteptat un pret bun, dar tot asteptand a disparut si dorinta mea de cumpara cartea. Ma bucur ca ai facut recenzia asta, in perioada sarcinii sunt sigura ca n-as gusta cartea asa cum n-am gustat nici partea erotica din Semnatura tuturor lucrurilor alui E. Gilbert, poate o sa o citesc candva cine stie ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am amanat lectura vreo 2 ani, daca nu mai bine :)). poate :).

      Ștergere
  8. Si eu am citit intreaga trilogie cam pe la sfarstul anului trecut. Nu m-am asteptat sa-mi placa atat de mult, sa fiu prinsa in vraja iubirii dintre personaje si pentru personaje ( pentru ca, pe parcurs am inceput sa le indragesc si sa simt odata cu ele- simteam compasiune pt tristetea Anei atunci cand Domnu' Umbre Intunecate a disparut, avand accident cu Charlie Tango si eu eram la fel de curioasa si intr-un fel ingrijorata si dornica sa aflu cat mai repede ce s-a intamplat cu el, simteam si dezamagirea si tristetea Anei la reactia initiala a lui Grey vizavi de existenta lui Punctulet, simteam adrenalina atunci cand ea conducea fiind urmarita si Christian era exasperat, dar incearca sa nu o nelinisteasca mai rau, nu are rost sa le insirui aici pe toate).
    Ideea e ca, asa cum ai spus si tu, cartea nu este o capodopera, textul in sine e simplist ( mult prea simplist pentru gusturile mele, recunosc), nu ai sa poti observa vreo bogatie artistica specifica stilului literar in general, insa autoarea a stiut cum sa ne atraga prin dialogurile pline de inteles, umor, sarcasm ale personajelor si chiar si prin scenele acelea picante care, sa recunoastem, au constituit motivul principal pentru care fiecare dintre noi am decis sa rasfoim primele pagini . Insa, sunt sigura ca, daca am decis sa citim mai departe, a fost pentru ca deja am devenit interesati de personaje. Eu una am devenit atat de interesata, incat mi-a parut rau ca s-a terminat totul la al treilea volum. Desi, cred ca multe nu ar mai fi fost de spus, pentru ca deja actiunea din ulimul volum a fost condensata, zic eu, comparativ cu actiunea din primul volum- aproximativ 2 saptamani dilatate in 700 de pagini.

    Mi-a placut foarte mult si, chiar daca nu sunt genul de persoana care sa urmeze turma, m-am lasat prinsa de febra Fifty Shades of Grey, recunosc. Pe de alta parte, pot sa jur ca nu ma asteptam sa vad o recenzie la aceasta carte de la tine. A fost o mare surpriza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. povestea lor de capteaza incet-incet pana iti dai seama ca prinzi drag de personaje, chiar si de Grey cel...ciudat, inainte sa aflam cum i-a fost copilaria.

      in acelasi timp, eram 99,99% ca se va sfarsi bine intre ei si la vaza cu Punctulet. ori de cate ori se certau si chiar sufereau la modul serios, aveam sentimentul ca certurile astea garantat n-aveau cum sa-i desparta. erau minore comparativ cu ce-i lega.

      nu prea mai avea cum sa mai scrie prea multe dupa acele multe sute de pagini, dar a fost bine cat a fost :).

      nici eu nu sunt cu turma, ba din contra: parca imi place tot ce nu-i place turmei :)).

      sa stii ca nici eu nu credeam ca-mi va lasa o astfel de impresie aceasta carte. daca ma luam dupa primele 5 recenzii citite, nici n-as mai fi pus mana pe ea. dar ceva-ceva acolo tot ma inghiontea s-o citesc :)).

      pot fi foarte surprinzatoare uneori :)). si tu la fel! :))

      Ștergere
  9. sa stii ca nici mie nu mi s-a parut prea hard-core :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu ma asteptam sa fiu oripilata dupa ce-au zis unii si altii :)).

      Ștergere
  10. Mie seria mi-a placut enorm de mult. Nu pentru scenele de sex, ci pentru dragostea lor complexa si frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te tenteaza si filmul? eu am rezerve, dar parca incep sa se spulbere.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla