Treceți la conținutul principal

Jurnal de vacanta: Istanbul 2015

  Salutare! Este pentru prima data cand aman atat de mult sa va povestesc despre o excursie. Nu era in plan, bineinteles, dar evenimentele ce s-au succedat vacantei mi-au tot pus piedici. Totusi, n-am vrut sa inchei anul 2015 fara sa scriu cateva impresii!


  La Istanbul m-as intoarce cu siguranta, mi-a lasat impresia unui oras primitor, plin de cultura si de contradictii, dar fascinant si curat! Culmea, cand am ajuns al Istanbul, cartierul marginas prin care am intrat, nu mi-a spus prea multe, dar cu cat inaintam, privelistea mi se parea tot mai interesanta. Relieful seamana bine cu cel al Romaniei, au destula verdeata, multe parcuri, o tona de excursionisti, dar ce te izbeste cel mai tare este mixul de cultura, de religii. Impreuna formeaza o zona in care nu ai cum sa te plictisesti, mereu, la fiecare colt ti se poate intampla ceva fain si sa descoperi lucruri pe care nu le banuiai!


  In prima zi am facut o croaziera pe Bosfor de circa doua ore:



 De aici se pot observa o serie de obiective importante precum: Cornul de Aur, palatele sultanilor reformatori, celebrele poduri, Fortareata Europei si alele. Croaziera ne-a lasat pe malul asiatic al Istanbulului si ne-am intors pe cel european cu metroul pe sub Bosfor! Senzatia este foarte interesanta deoarece se coboara foarte adanc cu scarile rulante (logic, daca-i sub apa), e destul de frig si nu se compara cu niciun metrou cu care am calatorit pana acum! Stii clar ca e diferit! :) Apropo de metrouri, sunt cam ca la noi, unii oameni curati, altii sa te feresti de ei, n-am remarcat diferente din punctul acesta de vedere. Poate pot spune ca baietii/barbatii ofera locurile mai des ca la noi.


  Tot in prima zi am mai fost la Bazarul de mirodenii/Bazarul Egiptean! Dupa cum ii spune numele, veti gasi o gama larga (putin spus) de mirodenii, dar si dulciuri, cafea super buna si aromata! Preturile sunt decente, nu va ganditi ca ramaneti fara bani daca intrati acolo. Bazarul nu e nici mare, nici foarte mic, dar aveti grija totusi pe unde treceti, ca sa nu va pierdeti!
 
  In a doua zi am fost pe Insula Buyukada, despre care v-am povestit aici. La intoarcere, ne-am intors sa mancam in piata Taxim! Aceasta piata este practic buricul targului! Aici se intampla totul, exista multe magazine, legaturi excelente pe linia de tramvai, metrou!



  Pana si pisica o stie :)).


  De acolo am pornit spre bazar! Marele Bazar!
 Da, stiu, intrarea pare micuta, dar e doar o impresie! Bazarul este imens, dar IMENS am spus! Se intinde in sus, in jos, in stanga, in dreapta! O parte e acoperita, alta in aer liber! Gasiti de la haine (replici), pantofi (tot replici in mare parte), tone de geci de piele si de blana, aur, argint, dulciuri, suveniruri, ceaiuri, cosmetice, o gramada de lucruri! Unele de calitate inferioara, ca in pietele noastre, altele de luat acasa! Aurul mai ieftin decat la noi, modele destul de asemanatoare cu ale noastre.


  Comerciantii difera intre ei: unii striga dupa tine, sunt de-a dreptul agasanti, altii sunt foarte draguti si comunicativi, altii nu fac absolut nimic sa iasa in evidenta. Practic depinde si de personalitatea lor. Negocierea e un semi-mit: daca la unii iti merge cu negociatul, altii nici nu vor sa auda de asa ceva! :))


  Multi dintre ei stiu romana: cativa fluent pe la aur si piele, altii stiu doar cateva vorbe! Unii sunt tare incantati de romani, eu chiar am dat de cativa de genul asta, care mi-au facut si reduceri pe baza asta! Plus ca sunt tare simpatici cu incercarile lor in romaneste, de obicei discutia se blocheaza dupa doua propozitii, dar e continuata cu zambete si gesturi! Sunt tare entuziasmati de Hagi si de Lucescu! :)


  Si daca va spun ca in bazar va descurcati cat de cat in engleza, in restul Istanbulului s-ar putea sa aveti probleme: turcii nu stiu engleza, limbajul gesturilor ramane de baza! Cu toate astea, recunosc natiile cu usurinta. Veti fi des intrebati daca sunteti romani. Mi s-a intamplat intr-un magazin sa fiu intrebata asta pe un ton neutru si fiindca i-am raspuns cu un zambet tare larg si tipul de acolo mi-a intors zambetul in acelasi mod :).



  In ultima zi am fost in doua tururi. Primul a fost cel ce urmareste obiectivele turistice ce tin de Imperiul Otoman si de cel Bizantin. N-o sa ma lungesc cu scrisul, dar am vizitat: Moscheea Albastra, Sf. Sofia, Hipodromul, Palatul Top Kapi.

 Palatul Top Kapi este ceva mai mic decat mi-am inchipuit si trebuie sa recunosc ca m-am asteptat totusi la mai multe bijuterii/bogatii. Nu va inchipuiti ca n-aveti ce vedea, din contra, dar eu ma asteptam la ceva putin diferit. Ia uitati-va cat era coada pentru vizitarea anumitor camere:
  Din fericire, totul mergea foarte repede! Va atasez poze din gradini si privelistea din palat :).








  Iata si biletele de intrare la Top Kapi:
 30 de lire turcesti adica aproximativ 45 de lei. Merita cu certitudine!


 Apropo de Moscheea Albastra, nu pierdeti din vedere ca fetele/femeile trebuie sa intre cu capul acoperit. Preferabil sa va aduceti un sal mare de acasa. Se gasesc si de luat cu imprumut la intrare, dar parca e mai bine cu cel propriu :). Si nu uitati ca trebuie sa va descaltati!


  Apoi am plecat in turul ecumenic si-am vizitat Biserica Vlacherne, Patriarhia Ecumenica de
Constantinopol, Biserica Romaneasca Sf. Paraschevi.
  La Patriarhie am simtit ceva extrem de interesant: desi plecasem de dimineata si umblasem de ma dureau si creierii, cand am iesit de acolo m-am simtit atat de usoara si toata durerea de picioare imi disparuse complet! COMPLET! 
  Biserica Romaneasca arata precum o face datorita donatiilor repetate a familiei Lucescu! Foarte frumos din partea lor, am simtit nevoia sa-i laud :).








  Inchei cu o poza din statia de metrou de langa hotelul Grand S, doua poze din parculetul pe care-l strabateam spre hotel si cu o bancnota :)).



  Aici era material de minim doua postari, dar avand in vedere ca a trecut mult de cand am vizitat Istanbulul, am hotarat sa fac o postare in care sa va spun mici amanunte si sa va arat cateva poze, chiar daca am facut putine, preferand sa ma concentrez pe excursia in sine.


  Pentru Istanbul am vorbe bune! Chiar mi-a placut mai mult decat imi inchipuiam.E tare interesant sa auzi chemarile la moschei, iar la pasul celalalt sa dai de crestinism :).



  Voi ati fost la Istanbul? V-a placut la fel de mult cum mi-a placut mie?



Kissez!

Comentarii

  1. Am citit cu interes și am admirat pozele cu plăcere, așteptam de mult postarea asta. :D Am tot citit numai de bine despre Istanbul, până am decis că trebuie să-l văd cât mai curând! Chiar era planificat pentru anul viitor, dar nu știu dacă mai e un moment potrivit, trebuie să mai urmărim ce se mai întâmplă cu rușii. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi pare tare rau ca am amanat-o atat :(.

      da, chiar si noi vorbeam ca ce bine ca am fost anul asta, viitorul e incert...

      Ștergere
  2. Vai ce frumos! Bine, ce sa spun.. mie imi place peste tot :)
    Eu nu am fost in Istanbul (inca) dar mi-ar placea si acolo. In Spania lucram la o agentie de turism, si am vandut multe calatorii in Istanbul, si de fiecare data cand preparam o astfel de excursie, imi ziceam "si eu vreau acolo". Dar problema mea e ca eu vreau peste tot, si nu am nici timpul nici economia destula pentru a vizita toate locurile care le am in minte. Dar.. cu timpul :)
    Cand ai fost acolo? Ai avut parte de vreme buna, asa?

    Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa fac si eu, cum vad impresii despre o tara, vreau si eu :)).

      in iunie am fost si vremea a fost tare buna, doar caldut, perfect pentru umblat.

      Ștergere
  3. Frumoase fotografiile, frumoase amintirile !
    Sper sa ajung si eu in Istanbul in viitorul apropiat. Desi nu este pe lista mea de destinatii preferate , este un oras in care poti vedea si poti face multe lucruri :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am avut in plan sa merg la mare in Turcia, dar a trebuit sa ma reorientez din cauza unor probleme personale. totusi, nu regret o secunda! :) poate regret ca am stat doar trei zile!

      Ștergere
  4. Treaba asta cu negociatul, asaltatul ma face sa las aceasta tara mai la coada dintre cele pe care le doresc sa vizitez. La indieni, am vizitat un templu in Londra, am intrat cu capul acoperit, si acolo descult, insa acoperirea nu e obligatorie. Desigur, tinuta decenta.
    M-as plimba pe apa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca nici nu-mi place treaba asta cu negociatul, nu suport sa intre cineva ins patiul meu personal, dar am trecut peste. acum, nici n-am stat prea mult in bazar :)).

      Ștergere
  5. Ce frumos!
    Nu am fost niciodat in acest oras minunat dar e pe lista mea. :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla