Treceți la conținutul principal

10 greseli cand te apuci de slabit si de sport

  Salutare! Ma gandeam ca de multa vreme n-am mai stat de vorba pe acest subiect si cum am facut cateva schimbari destul de importante la capitolul sport, am zis sa va enumar unele dintre cele mai frecvente greseli pe care le facem cand ne apucam de activitati fizice mai intense.


1. Nu ne alegem sportul potrivit. Degeaba vin eu si va indemn sa va apucati de baschet daca in voi nu e nicio urma de talent sau interes. Este foarte important sa treceti prin mai multe sporturi si incercari pana va hotarati ce si cum. Eu m-am axat pe tae-bo si gantere, cel putin asta este ceea ce fac acum. Tae-bo fac de aproape 9 ani.

2. Nu ne alegem potrivit locul de activitate. Exista doua categorii de oameni: cei care fac sport mai bine singuri si acasa sau altii care se simt motivati daca merg la sala. Trebuie sa decideti ce e pentru voi si ce va da mai mult elan.

3. Marea majoritate a oamenilor se apuca de sport ca sa slabeasca si in scurt timp devin lipsiti de motivatie deoarece:

- cantarul arata acelasi numar de kilograme. Nu uitati ca muschii cantaresc mai mult decat grasimea si de fapt nu conteaza ce arata cantarul, ci cum stau kilele alea pe corp.

- muschii sunt de multe ori ascunsi de grasime si procesul de transformare dureaza mai mult, dar cu siguranta va aparea. Eu mi-am modificat sesizabil corpul, dar in ani. Stiu ca poate pare dezarmant, dar de fapt nu e.


4. Asteapta schimbarea fundamentala a corpului. Schimbari pot sa apara si sa fie mari, dar conformatia nu si-o poate schimba nimeni. Asa ca e bine sa acceptati defectele fizice si sa va canalizati pe versiunea voastra cea mai buna.

5. Cei mai multi oameni exagereaza dintr-o data cu sportul. Cand o persoana nu face 10 pasi si dintr-o data se apuca de 7 ore de sport pe saptamana, o sa cada in nas dupa o luna, o sa se sleiasca de puteri si efortul va fi mult prea mare. Pasi mici! Oricat de caraghios ar parea, se poate incepe si cu jumatate de ora de plimbare, dar trebuie sa va ganditi clar si mereu ca trebuie sa va imbunatatiti performantele.


6. Se compara cu altii. Evolutia trebuie sa fie personala si poate veni in pasi foarte marunti. Ideea sa faceti mai mult decat acum sase luni si sa va miscati pe cat de mult se poate.


7. Combina sportul cu diete drastice. Daca faceti sport si ardeti la calorii, ce sa va tina? Veti ajunge la aceeasi stare de sleiala de care vorbeam mai sus. Orice forta fizica va fi secatuita si senzatia de lehamite o sa se instaleze in scurt timp.


8. Mananca prost. Nu ma laud in a fi perfecta, mai scap la dulciuri, uneori si paine alba, dar clar mi-am imbunatit obiceiurile. Va zic din proprie experienta ca mancam ciocolata inainte de antrenamente in ideea ca-mi da energie si ma trezeam ca de abia mai respir la programe pe care alteori le faceam cu usurinta. E una dintre cele mai mari capcane cu zaharul asta, fiindca da o energie falsa, de doar cateva minute, dupa care cazi lat. Ma axez foarte mult pe banane, in special dupa sport, cam la jumate de ora dupa. Nu fac sport cu stomacul gol, dar nici plin. De cand cu ganterele, am urcat numarul de calorii.


9. Mitul numarul 1 este ca sportul slabeste. Nu, n-o face, doar dieta face asa ceva. Niciodata sa nu scadeti sub 1400 de kcal fiindca o sa va distrugeti metabolismul. Nu va infometati, nu mai credeti in himere. Am facut si eu prostii in domeniu, dar acum exista informatie. Nu faceti greselile pe care le-au facut miliarde de oameni si pe care poate le-ati mai facut deja doar ca sa atingeti un anumit numar de kilograme pe cantar.


10. Uita sa remarce efectele sportului si nu se focuseaza pe partea buna. Oricat ar fi de narcisist, nu uitati sa remarcati progresele, sa va felicitati pentru munca depusa. Mie-mi place foarte mult cum imi arata tenul dupa ce fac sport si asta ma motiveaza. Uitati-va in oglinda si reaminti-va ca aratati bine! In momentul in care sunteti activi, mancati cat de cat ok si va pastrati atitudinea pozitiva este imposibil sa nu aratati bine. N-am zis ca o sa aratati perfect, am zis ca o sa aratati BINE.





  De fapt, oricat de cliseic pare, totul sta in voi. Motivatia, interesul, PUTEREA! Nici un organism nu functioneaza fara miscare, e esentiala si este de datoria noastra sa decidem ce ni se potriveste. Si, mai important, incercati sa priviti sportul ca pe o eliberare sau ca pe ceva constructiv: fiecare antrenament este o caramida, iar caramida cu caramida se inalta o casa!


  Sa-mi spuneti ce sporturi va plac si ce sporturi ati practicat sau practicati ;). Doar 10% din romani fac sport, hai sa facem noi parte din acest procent.




Kissez!

Comentarii

  1. Bine punctat, mă uit în jurul meu și observ dese ori greșelile astea, mai ales 3, 7 și 8.
    Eu la 5 m-am regăsit pe mine la 16 ani, când am mers o lună la sală și am tras de greutăți uriașe, pe care nu știu cum de le clinteam din loc. :)) Unde mai pui că voiam doar să fac musculatură, dar m-am trezit slabă și sleită de puteri după 2-3 săptămâni. Nu mi se potrivea oricum, îmi place mai mult de capul meu și chiar dacă nu mă țin constat de sport... fac mișcare de alt fel, merg mult pe jos, mai merg într-o drumeție etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am facut mult sport pe mancare insuficienta, m-am lecuit. problema la mine a fost intr-o perioada ca efectiv nu-mi era foame, dar ma fortam cu sportul.

      e foarte buna orice forma de miscare, si eu merg mult pe jos si chiar se simte cand fac kilometraj. stiu ca odata am umblat vreo 35 de km in mai putin de 48 de ore :))).

      Ștergere
  2. Sportul te modeleaza, dar te ajuta sa si slabesti cred eu, apropo de ce ai zis la pct. 9, la inceput. Consider ca atunci cand un om a ajuns intr-un anumit punct si decide sa slabeasca trebuie sa-si asume tot, sa fie sincer cu el. Asa cum ai spus, nu sa se compare, e o transformare individuala... si personala. E dureros cand cineva care doreste sa slabeasca e subiectul celor din jur, fac grafice, pariuri, glume proaste. Am observat ca toate acestea fac ca omul in cauza sa se ascunda chiar si fata de sine, intr-o zi spune ca trebuie sa faca diverse ca apoi sa renunte si sa imbratiseze expresia 'omul gras e si frumos'. Si nu inteleg cum ma indeamna sa ma ingras cand ei la un moment dat se plang de stratul adipos, atunci cand mananci mai mult decat iti trebuie nu se transforma in patratele. Chiar si dupa pragul de 30 sunt subponderala si sunt constienta ca nu pot mentine ritmul unui stil de viata care m-ar putea ajuta sa schimb situatia: sport, somn, mancare, si atunci prefer sa fiu slaba decat imbuibata cu mancare, dar doar sa dau bine pe cantar. Si asa grasimea nu iarta pe nimeni (care e sedentar) (in mare parte).

    Cand fac drumetii sunt cea mai fericita, si se vede si pe ten, peste tot o imbunatatire.

    Te felicit pentru cei 9 ani de tae-bo, like a marriage. :) Am facut si eu o perioada de cateva luni. Pana o sa imi gasesc motivatia mai am niate chestii medicale de pus la punct.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la mine tonifiaza, modeleaza, dar n-am slabit niciodata doar pe baza de sport, recunosc. stiu ca si carmen bruma zicea la un moment dat cam acelasi lucru dar, nah, poate difera de la om la om.

      nu-i ok sa mananci fortat, dar nici sa privezi organismul cum fac majoritatea fetelor. eu nu sunt de acord cu extremele, indiferent care ar fi ele. mai conteaza si cum te-a lasat Dumnezeu, dar multi nu inteleg asta.

      mersi, da, nici mie nu-mi vine sa cred ca sunt 9 ani :). in toamna chiar se fac 10.

      Ștergere
  3. Eu chiar eram duşman cu orice fel de sport, aşa că nici părinţii nu au insistat. Apoi am descoperit dansurile populare, unde făceam o mulţime de antrenamente, dar îmi plăcea felul acesta de sport.
    Uşor,uşor am început să înţeleg care este rolul sportului şi beneficiile lui. A început să îmi placă jogging-ul şi plimbările cu bicicleta. În afară de modelarea corpului, mă simţeam plină de energie, chiar şi după efort.
    Ai super mare dreptate cu toate cele 10 puncte enumerate, la fel fac şi eu ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am facut handbal si-l iubeam, dar am scazut usor la invatatura si am fost retrasa ca sa ma concentrez, desi cred ca maica-mea era ingrozita ca eram portar, am primit cateva lovituri urate si cred ca ii era teama sa nu patesc ceva si atunci mi-a servit faza cu invatatul. foooarte mult am regretat, mi se spusese ca sunt buna si ca as putea face cariera. acum, asta este, e prea tarziu sa ma reapuc :))).

      da, e perfecta starea aia de energie dupa ce iti recapeti suflul. atunci poti muta muntii din loc :).

      ma bucur ca te-ai regasit in cele pe care le-am scris.

      Ștergere
  4. Nu merg la sală, nu fac exercitii nici acasă,dar alerg toată ziua după doi nazdravani prim curte.Se pune?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader