Treceți la conținutul principal

Pofta de ciocolata

  Salutare! Mi s-a intamplat de mai multe ori sa aleg carti datorita titlului, a imaginii de pe coperta, a primei impresii. Culmea, de multe ori alegerile au fost inspirate si am descoperit povesti interesante. De curand, am patit acelasi lucru cu Pofta de ciocolata. Din experienta mea de pana acum, cam toate cartile cu si despre ciocolata, migrau mai degraba catre chick-lit, carti usoare, care uneori erau distractiv de frunzarit, dar nu aduceau prea multa valoare. Am ramas surprinsa de Pofta de ciocolata fiindca, desi debuteaza cu o poveste contemporana cu iz romance din inima Barcelonei, ajunge tocmai secolul al XVIII-lea.


  In centrul acestei carti se afla o ciocolatiera, o piesa minunata si fina de portelan, care apare inca din primele randuri ale romanului. In ea incap exact trei cesti si dateaza de pe vremea cand ciocolata calda era o adevarata delicatesa rezervata celor bogati. Portelanul e atat de nobil, simplu, fara decoratiuni si poarta inscriptia Je suis a madame Adelaide de France.


  Ciocolatiera e ca un prieten tacut, care vede si asculta totul, pastreaza secrete si pecetluieste istorii. Povestea incepe invers din punct de vedere cronologic si suprinde, in prima faza, povestea unui trio de prieteni care urmeaza un curs de ciocolatieri. Sara, Max si Oriol au o poveste incalcita, un triunghi amoros nedorit, dar inutil de evitat. Ciocolatiera este descoperita de Sara intr-un anticariat, la o ora la care nu te-ai astepta ca magazinul sa fie deschis: tocmai la cinci dimineata. Parca obiectul de portelan si-a asteptat noua stapana si a dorit sa fie martora la decizia Sarei de a-si alege viata. Max cel cuminte sau Oriol aventurierul? E posibil ca Sara sa-l aleaga doar pe unul dintre ei, fara sa fie tentata sa se reintoarca la celalalt? Ciocolatiera stie.


 A doua poveste surprinde perioada 1850-1910 si o are protagonista pe Aurora, o fata orfana, crescuta cu marinimie de familia inventatorului Turull, alaturi de propria sa fiica, Candida. Cele doua sunt de aceeasi varsta, asa ca Aurora devine confidenta si prietena stapanei ei, insa nu uita ca ea este doar o servitoare si atat. O va urma si dupa casatorie si ii va fi loiala, desi Candida nu o pretuieste cu adevarat. Cand e nevoita sa plece din noua casa a stapanei, face un gest care nu o caracterizeaza si ia vasul din portelan din care Candida isi bea zilnic ciocolata. Ca il fura e prea mult spus, fiindca Aurora e o fata cinstita, iar imboldul de-a lua obiectul cu ea e greu de infranat. Desi parea ca Aurora va ramane o servitoare umila, destinul o face nevasta unui medic mai in varsta decat ea, iubita si apreciata de sotul ei iar ciocolatiera va fi martora acestei iubiri. Dragostea fata de ciocolata se va imbina si cu cea pentru muzica, intr-o parte memorabila a romanului.


  A treia poveste se petrece in anul 1777, fiind compusa dintr-o serie de epistole trimise de Victor Philibert Guillot doamnei Adelaide. Este omul ei de baza, ajuns la Barcelona. Guilot descopera substraturile breslei ciocolatierior, o cunoaste pe Marianna, sotia unuia dintre ei, intra in tot felul de incurcaturi in care evenimentele si personajele reale, se imbina cu cele fictionale. Din nou, ciocolatiera este prezenta, in chip de cadou de la madame Adelaide catre Marianna. 


  Fiecare poveste este scrisa intr-un mod diferit, de parca chiar a fost istorisita de persoane diferite. Obiectul de portelan e martor la atatea intamplari, pierdut si regasit, ciobit, iubit si urat, dar mereu alegandu-si cate o stapana cu o poveste impresionanta, pe masura celei care o comanda: insasi madame Adelaide, una dintre fiicele regelui Ludovic al XV-lea.


  O carte mai mult decat interesanta, construita aproape ireprosabil de Care Santos. O recomand iubitorilor de antichitati, celor carora le plac povestile captivante si iubitorilor de ciocolata, in toate formele ei. O gasiti pe Libris si va promit ca nu veti regreta daca o veti citi.


Kissez!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader