Salutare! In ultima vreme am citit destul de multe carti in care intamplarile istorice se contopesc cu fictiunea. Palatul Magnolia si Adresa au fost romanele care mi-au placut mult primavara aceasta, asa ca am cautat ceva care sa le semene. Secretul bibliotecarei mi-a parut o alegere buna, asa ca am comandat-o de pe Libris.
De data aceasta, am avut de-a face cu o carte scrisa de doua autoare: Marie Benedict si Victoria Christopher Murray. Ideea cartii apartine celei dintai, dar avand in vedere ca Secretul bibliotecarei este povestea unei tinere de culoare, la inceputul secolului al XX-lea, si-a dorit ca aceasta poveste sa fie conceputa cu ajutorul cuiva care intelege exact fenomenul rasismului. Victoria Christopher Murray a devenit atasata de personajul princpal al cartii tocmai fiindca ii aducea aminte de familia ei si de opresiunile din viata membrilor ei.
Bibliotecara din aceasta carte este Belle da Costa Greene, o tanara de culoare, care duce o viata plina de riscuri sub identitatea unei femei albe. E inteligenta, descurcareata si stie sa-si controleze emotiile, asa ca devine secretara magnatului J.P. Morgan, devenind mana lui dreapta si jongland cu cei mai puternici oameni din lumea artei si a cartilor. Belle negociaza cu sange rece, obtine tot ceea ce vrea si lucreaza din greu la consolidarea colectiei renumite pe care viseaza s-o aiba J.P. Morgan. Deoarece anumite trasaturi ar putea s-o tradeze, ea atrage atentia prin atitudine si vestimentatie, devenind o prezenta dezirabila in societatea newyorkeza. Pe langa faptul ca trebuie sa-si pastreze secretul legat de rasa, viata lui Belle se complica din punct de vedere amoros atunci cand il cunoaste pe Bernard Berenson, istoric de arta, pe care il respecta enorm inca din copilarie. Belle traieste o viata pe care altele o invidiaza, dar oare este la fel de fericita si puternica cum pare?
Cartea este interesanta, bine documentata si am fost surprinsa sa constat ca surprinde foarte multe intamplari care au avut loc cu adevarat. Pe ici-pe colo, anumite intamplari sunt romantate sau interpretate, dar cartea este o dovada a rasismului, a dorintei de-a depasi sclavagismul si de a fi recunoscut pentru calitati, indiferent de culoarea pielii. Recomand aceasta carte!
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu