Salutare! Mi-am spus ca o perioada o sa fac pauza in ceea ce priveste lectura cartilor legate de Holocaust. Desi mi se pare un subiect la fel de interesant, despre care ar trebui sa stim cat mai multe, in viata mea a aparut momentul in care nu am mai vrut sa citesc despre suferinte de acest tip, asa ca m-am reorientat catre alte genuri. Cu toate acestea, la rastimpuri, ma pun la curent cu ce-a mai aparut. Asa am descoperit si romanul Cartea postala, care mi s-a parut promitator si pe care mi-am dorit sa-l parcurg inca de acum ceva vreme, iar acum a venit momentul sa-l adaug in biblioteca mea.
Despre autoare nu stiam nimic. Am plecat de la zero. In 2003 parintii lui Anne Berest primesc o carte postala fara expeditor. Pe fata are o poza cu Opera Garnier din Paris, iar pe verso sunt notate numele mai multor membri ai familiei care au sfarsit la Auschwitz. Douazeci de ani mai tarziu, Anne Berest se hotaraste sa sape in cautarea persoanei care a expediat aceasta carte postala si ajunge sa reconstituie povestea familiei ei incepand cu primii ani din secolul al XX-lea. In demersul ei este ajutata in primul rand de mama sa, dar si de un detectiv particular si un criminolog.
Romanul este pe de-o parte o ancheta, pe de alta parte, o serie de amintiri si povestea plina de suferinta a unei familii care a strabatut o bucata de lume. Cartea postala ne readuce aminte de fenomenul prigonirii evreilor, iar daca va intereseaza acest subiect, ar fi bine s-o cititi. O gasiti pe Libris in limba romana, cat si in engleza sau franceza.
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu