Salutare! Daca mi-a placut atat de mult Portocale pentru Craciun, mi-am dorit sa mai citesc ceva de Margarita Morris, asa ca am intrat pe Libris sa vad ce alte romane mai sunt disponibile si am gasit Ramas-bun, Budapesta!
Desi sunt foarte interesata de istoria recenta si Ungaria este o tara atat de apropiata, mi-am dat seama abia citind titlul acestui volum ca nu stiu foarte multe lucruri despre comunismul in aceasta zona a Europei. Desigur, detineam niste informatii generale, insa era mult prea putin. Ramas-bun, Budapesta! are actiunea in anii '50, niste ani foarte tulburi, in care arestarile sub diverse pretexte, fie ele solide sau subrede, se intamplau pe banda rulanta. Inchisorile erau pline, torturile dintre cele mai nemiloase si putini erau cei care rezistau. Libertatea de exprimare era constransa in asemenea masura incat nimeni nu mai avea incredere in nimeni si orice cuvant spus, putea sa aduca grave repercursiuni. De asemenea, oameni nevinovati erau turnati doar pentru ca cineva nu-i placea sau pentru ca numele lor era rostit in contexte nepotrivite. In aceasta situatie este si profesorul Marton. Intr-o noapte e trezit brusc de Politia Secreta si acuzat de actiuni subversive. O lasa in urma sa pe fiica lui, pe Katalin, care e convinsa ca tatal ei este nevinovat, insa un om ridicat de politie, este foarte greu de gasit, iar Katalin nu are dreptul nici sa intrebe de tatal ei. Romanul ii urmareste pe cei doi, dar si revolutia extrem de sangeroasa din 1956, in care maghiarii s-au opus cu o darzenie incredibila regimului totalitarist. In prima faza, revolta are succes, insa intaririle rusesti vin cu rapiditate, iar cei care au participat la revolutie au doua variante: fie cad iar in mana politiei, fie fug peste granita, in Austria.
Romanul mi s-a parut bun, pretios. Anii '50, din punct de vedere istoric, sunt foarte aproape de zilele noastre si poate generatiilor mai tinere li se va parea o poveste incredibila. Recomand!
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu