Treceți la conținutul principal

Bibliotecara de la Auschwitz

  Hello! Unul dintre subiectele care ma intriga foarte tare si despre care mereu sunt dispusa sa citesc e nazismul, impreuna cu toate ororile pe care le-a provocat. Mintea mea inca nu poate concepe cum oamenii isi pot face atat de mult rau, in mod deliberat, cum ai putea sa torturezi pe cineva doar pentru ca poti, si cum te poti dezumaniza atat de tare doar fiindca ai puterea in mana.


  Am citit foarte multe carti despre Auschwitz si va marturisesc ca la cele mai multe am plans, ma simteam de-a dreptul sufocata. M-au marcat foarte tare si n-am fost buna de nimic zile in sir dupa ce intorceam ultima fila. Intotdeauna cand citesc asa ceva, la inceput ma simt ingrozita, iar mai apoi mintea mea nu mai poate sa acumuleze intreaga poveste, pare ceva ireal, atat de ingrozitor incat creierul meu se blocheaza si nu mai poate nici macar sa-si inchipuie. Pentru istorie, perioada scursa dintre Holocaust si zilele noastre este foarte redusa, sunt doar niste zeci de ani, ceea ce pentru omenire nu inseamna mare lucru si chiar daca noua acum ni se pare imposibil sa mai existe asa ceva, sa gazezi milioane de oameni, sa-i umilesti in cele mai perverse moduri, sa-i strivesti ca pe gandaci, credeti-ma, INTOTDEAUNA va exista posibilitatea ca vietile noastre sa fie iremediabil schimbate intr-o clipita. Daca simtiti nevoia sa ma contraziceti, eu simt nevoia sa va spun ca mai trebuie sa va maturizati...Cum s-ar zice, intamplarile acestea se afla la o aruncatura de bat de zilele acesta in care "ne dam pe internet" si avem cu totul si cu totul alte preocupari. Eu cred ca este bine sa cunoastem cat mai mult din aceasta istorie contemporana.

 E adevarat ca din momentul in care pui mana pe o carte de acest gen, inocenta o sa-ti moara incetul cu incetul si o sa incepi sa privesti cu suspiciune oamenii din jur, dar ca mintea sa-ti evolueze trebuie sa privesti in fata si partea intunecata a lumii in care traim.


 Bibliotecara de la Auschwitz e un roman care imbina istoria cu fictiunea. Reale sunt ororile, unele personaje, spaima, decaderea, durerea. Fictiunea se arata pe ici-pe colo, ca sa intregeasca o poveste a unor vieti ciuntite. Blocul 31 din lagar era populat cu familii si existau cateva sute de copii. Contrar asteptarilor, ei nu fusesera omorati. Lucru ciudat, nu-i asa? De fapt, ei erau tinuti in viata in cazul in care Crucea Rosie ar fi venit sa investigheze traiul prizonierilor din lagar. Erau acoperirea milioanelor de crime care se desfasurau in celelalte pavilioane. In acest bloc 31, copii invatau, cantau, se jucau - incercau sa aiba o viata cat mai apropiata de una normala, chiar daca pentru ei cvasi-normalitatea trebuia sa includa foame, cadavre, frig, pierderea celor dragi si groaza ca doctorul Mengele ii va lua in laboratorul sau pentru a face experimente pe corpurile lor micute.


 In acest bloc 31, exista si o mare comoara: o mica biblioteca, formata din mai putin de zece carti, unele in limbi de neinteles pentru prizonieri, dar care, macar pentru putin timp, ii puteau ajuta sa evadeze intr-o lume mai buna. Bineinteles ca nazistii nu stiau de existenta acestei biblioteci. Fata care trebuia sa aiba grija de carti, sa le ascunda zi de zi, era Dita, o pragheza de origine evreiasca de 14 ani, cu o grozava forta interioara, forta ce-o ajuta sa treaca de frica nazistilor in dorinta ei de a proteja mult-iubitele carti.



 Daca pana la un moment dat, Bibliotecara de la Aushwitz este un roman ce se concentreaza pe dragostea de carti, pe masura ce timpul trece ajungem si la ceea ce insemna lagarului, de fapt. Aceasta combinatie de mizerie si carti este fenomenala! E ireprosabila si ridica romanul acesta deasupra multor scrieri similare. In acest roman speranta de-a iesi de acolo si de-a nu muri e insasi cartea cu paginile rufoase si cu copertile distruse. Dar cata vreme exista, exista si speranta de-a parasi la un moment dat iadul.






 Dita exista cu adevarat. Ea a supravietuit lagarului, aproape ca si-a pierdut viata, dar a reusit sa fie o invingatoare. S-a casatorit cu un alt fost detinut si a plecat in Israel.  In schimb, exsitenta bibliotecii din blocul 31 nu a fost confirmata.


  In opinia mea, Iturbe a dat nastere unei capodopere. Cititi-o! Veti invata multe! O gasiti momentan la reducere in libraria online Libris.





Recenzie de carte puteti gasi astazi si pe blogul Gabrielei -  http://paginidezisinoapte.ro

Kissez!

Comentarii

  1. Cred ca mi-ar placea cartea, din ce am citit in descrierea ta. In general, imi place cam tot ce tine de perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial. O sa ma uit dupa ea.
    Eu momentan tot citesc carti de Ken Follet, care vorbesc tot despre aceasta perioada, iar prefarata mea momentan este " Winter of the world".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca-ti place perioada, neaparat sa ti-o iei, eu zic ca nu vei fi dezamagita! :)

      Ștergere
  2. Foarte interesant, mi-ar placea sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am aduagat-o pe interminabila-mi lista! ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa o caut in librarii,m-ai intrigat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi ca pe libris transportul e gratuit indiferent de comanda si cartea e la oferta ;).

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla