Treceți la conținutul principal

Purificare

  Hello! Astazi va povestesc despre cartea carea avut cel mai mare impact asupra mea intr-o lunga perioada de timp. Sunt constienta ca gusturile sunt foarte diferite si ca deseori gusturile mele in materie de carti nu sunt impartasite, insa cele doua romane ale lui Sofi Oksanen pe care le-am parcurs mi se par aproape perfecte. Ma hazardez s-o numesc un scriitor contemporan de exceptie si prevad ca nu va inceta sa ma surprinda. Unde mai pui ca are doar 39 de ani.


  Toate cartile sale au legatura cu o Estonie din perioada URSS, ea insasi fiind pe jumatate estoniana, trecand printr-o viata agitata. Sentimentul de dezradacinare, de ascundere a adevaratei identitati, suprimarea gandurilor si efectul acestor atitudini asupra psihicului uman sunt o constanta in scrierile ei. Pe langa, ofere doze brutale de istorie din perioada comunista fara sa ai vreo secunda iluzia ca esti la scoala si ataca drept in fata probleme actuale grave cu care se confrunta societatea din tarile aflate odinioara sub comunism.



  In Purificare ne intoarcem in 1992 intr-un sat din Estonia. O cunoastem pe Aliide, o batrana care isi traieste ultimii ani din viata de una singura in casa in care s-a nascut. Intr-o dimineata zareste in curte, pe jos, o fata ce pare sa doarma. Desi ii este teama, Aliide iese, o trezeste si descopera ca fata vorbeste o estoniana invechita si ca evita sa spuna adevarul, alegand sa scorneasca tot felul de povesti care sa-i scuze aparitia neasteptata. Zara, caci acesta este numele fetei, chiar in curtea batranei dorea sa ajunga fiindca pe ele le leaga ceva indestructibil. Nu va marturisesc exact ce, insa o sa vin cu niste spoilere, asa ca daca doriti sa cititi cartea fara sa va stricati toate surprizele, nu cititi mai jos.


  Zara si-a petrecut copilaria si adolescenta in Rusia si ajunge sa fie vanduta unor proxeneti de cea ai buna prietena a ei. Ajunge in Germania unde traieste un cosmar perpetuu fiind obligata sa aiba sute si mii de clienti, tinuta in foame, mizerie, batuta si torturata. Reuseste sa fuga, cutreiera o parte din Estonia in speranta ca o va gasi pe Aliide pe care, de fapt, n-o cunoaste decat dintr-o poza. Pe urmele ei se afla proxenetii care n-ar avea mila de ea daca ar gasi-o.


  Aliide pare o batranica destul de retrasa, insa viata ei a fost infioratoare. Fiind copila se indragosteste de un tanar, care in final se va casatori tocmai cu sora ei. Va suferi ani de zile din aceasta cauza, iar suferintele ei se vor impleti cu razboiul, cu ocupatia ruseasca. Va fi interogata, violata, umilita, va ascunde un fugar, se va sacrifica si la final isi va da seama ca totul a fost in van.


  Aliide va avea ocazia sa-si repare niste greseli din trecut ajutand-o pe Zara.



  In opinia mea, o carte fenomen pe care o recomand in special celor care vor sa stie mai multe despre realitate, despre istoria recenta. Din nou, n-am putut sa nu remarc finetea cu care incepe Oksanen dezvaluirile, iar mai apoi te surprinde cu o franchete care parca vine sa te trezeasca, sa te atentioneze, sa-ti spuna despre mizeriile vietii, despre lucrurile pe care deseori ne facem ca nu le vedem. E o carte despre suferinta, despre iubire, despre alegeri gresite si impactul lor asupra a generatii. Daca v-am facut curioase si sper din tot sufletul ca macar o persoana sa citeasca cartea in urma acestei recenzii, puteti s-o cumparati din libraria online Libris. Eu am citit-o de doua ori intr-o saptamana ca sa reusesc sa surprind toate detaliile, sa ma concentrez pe anumite pasaje si s-o pot aprecia mai mult.



  Imi scot palaria virtuala in fata acestei carti si a acestei autoare! Puteti s-o urmariti pe Sofi si pe pagina ei de Facebook, eu m-am alaturat fanilor ei.




Kissez!

Comentarii

  1. Pe mine m-ai convins. Serios! Deci am mai spus, citesc cu usurinta orice carte, caci pana la urma toate cartile au ceva. La unele mi-a fost mai greu, recunosc, dar nu cred ca am lasat in viata mea o carte neterminata. Multumesc de recenzie. Nu pot cumpara de pe libris, e o poveste lunga, daca stateam in Spania era alta poveste :)) Dar o sa o caut in alta limba, aici in Elvetia se vand multe carti in limbi straine, mai ales in engleza. In romana nu, din pacate.
    Dar spuneam.. multumesc de idee, sper sa o gasesc cat de curand :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur! poate reusesti sa faci rost de un e-book in romana :).

      Ștergere
  2. M-ai convins! Am trecut-o in lista cartilor de citit!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader