Treceți la conținutul principal

Baiatul cu pijamale in dungi

  Buna, fetelor! Mi-am luat Baiatul cu pijamale in dungi dupa ce am citit mai multe recenzii in blogosfera dar si in librariile online. Nu eram sigura ca o sa-mi placa stilul, dar subiectul cu certitudine mi-a atras atentia. Desi am ramas multa vreme trista dupa ce am terminat-o, sunt recunoscatoare ca mi-a ajuns in maini fiindca este o carte de exceptie si una dintre cele mai bune pe care le-am citit anul acesta.


  Protagonistul este Bruno, un baietel de noua ani din Berlin cu o viata obisnuita: are trei prieteni foarte buni, o sora pisaloaga, o mama iubitoare si un tata autoritar, merge la scoala, exploreaza cotloanele casei, se joaca, face planuri si, in general, nu iese cu nimic in evidenta fata de ceilalti copii. Intr-o buna zi, insa, este nevoit sa plece cu toata familia din cauza faptului ca tatal sau este nevoit sa-si schimbe slujba. Se trezeste intr-o casuta stramta, pe un teren noroios, iar de pe fereastra camerei sale, micul Bruno vede o multime de oameni imbracati in pijamale cu dungi. Inocent fiind, nu intelege aproape nimic din noua lui viata: i se pare ca tatal sau a facut ceva rau incat a fost trimis in asemenea loc, nu vede niciun copil in jur, aude franturi de conversatii care nu-i satisfac curiozitatea, vede mereu gardurile cu sarma ghimpata care despart casa lui de oamenii in dungi. Ca cititor, intelegi foarte bine ca Bruno este la Auschwitz si ca tatal sau este comandant, ca ceea ce vede el este parte a Holocaustului, dar nu poti sa ramai pasiv in fata inocentei si a bunatatii pe care Bruno le are. Experienta lui firava de viata il impiedica sa-si imagineze adevarul, iar impresiile lui sunt atat de departe de adevar si atat de simple incat induioseaza.


  In dorinta sa de a afla cat mai multe, Bruno incepe sa exploreze zona si are ocazia sa-l cunoasca pe Shmuel, un mic evreu de la Auschwitz, cu care leaga o prietenie chiar daca pe cei doi copii ii desparte un gard cu sarma ghimpata. Timp de un an cei doi se vor intalni zi de zi, vor sta de vorba si vor deveni sprijin unul pentru celalalt.


  Citind cartea, ma intrebam ce final poate avea o astfel de carte si chiar daca am avut cateva variante in minte, sfarsitul m-a luat prin surprindere. Cu toate acestea, am sentimentul ca nu se putea un altfel de final, era singura varianta care se potrivea si care sublininiaza ca oamenii sunt in final egali, indiferent de partea gardului de care se afla. Nu va spun exact despre ce e vorba fiindca v-as fura o lectie foarte importanta si chiar consider ca aceasta carte merita citita si descoperita. O recomand cum rareori recomand carti si este un must have pentru cei care obisnuiesc sa citeasca despre Holocaust, dar si celor care mai cred in bunatatea omeneasca! O gasiti in categoria literatura universala pe Libris!




Kissez!

Comentarii

  1. Iti recomand si filmul, are acelasi titlu, m-a impresionat si ma gandeam sa caut si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum nu am vazut inca filmul, vreau sa citesc cartea mai intai. Am tot uitat de ea, deci multumesc ca mi-ai amintit. Am si pus-o pe lista sa o iau :)

    RăspundețiȘtergere
  3. O trec pe lista, cu toate ca numai carti triste citesc in ultima vreme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi se intampla la fel, parca am nevoie de ceva mai optimist...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sun...

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asu...

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in ...