Salutare! Probabil suntem multi care ne-am delectat in copilarie cu tot felul de basme. Povesti fara varsta, mesaje cu talc, personaje pe care le recunoastem dintr-un milion, istorii repetitive pe care le intuiam de mici, dar pe care adoram sa le auzim la nesfarsit. Fratii Grimm probabil au avut impact major asupra celor mai multi copii din generatia mea, alaturi de povestile romanesti cu Fat-Frumos, dar eu imi amintesc ca Charles Perrault mi-a creat o impresia puternica. Am descoperit tomul cu povesti in biblioteca bunicilor si l-am devorat. Barba Albastra a fost una dintre istorisirile preferate. Barbatul cu bani, temut si intrigant, care-si ia o tanara nevasta si o lasa sa se bucure de toate odaile casei si de toate cate si-ar putea dori, insa ii interzice accesul intr-una dintre camere. Totusi lasa cheia fix in mana ispititei, care e pusa la incercarea vietii ei si, intr-un final, va deschide odaia si va descoperi acolo cadavrele fostelor neveste. Desi cheia ramane patata cu sange, semn al cedarii fetei, ea va fi salvata de fratii ei care vin si-l ucid pe Barba Albastra.
Pe Amelie Nothomb am descoperit-o toamna aceasta cand m-a intrigat cu scriitura ei scurta, dar plina de intelesuri. M-a intrigat si cu acest titlu fiindca nu stian exact de ce a dorit sa-si denumeasca una din opere dupa celebrul basm. Eroul lui Nothomb nu are vreo barba albastra, ci arata mai degraba banal, se numeste don Elemirio, are putin peste patruzeci de ani, o avere considerabila, tentinde filosofice si tot felul de obiceiuri care, mai degraba, te duc cu gandul ca ar putea fi un artist neinteles. De douazeci de ani nu a mai parasit casa din Paris, insa obisnuieste sa aduca langa el femei tinere. Le ademeneste cu o chirie neverosimila pentru luxul pe care il ofera, dar toate dispar, mai devreme sau mai tarziu. A noua fata este Saturnine. Uimita de noile conditii, nu baga de seama avertizarile legate de don Elemirio. Din primele clipe ii spune ca detine o camera plina cu secrete, care sta neincuiata, dar in care Saturnine nu are voie sa intre, altfel va regreta.
In scurt timp, don Elemirio se indragosteste de fata, iar gesturile sale, conversatiile pe care le poarta si fascinatia pe care o resimte el pentru ea, incepe sa-si spuna cuvantul. Saturnine nu mai stie ce sa creada: se afla in fata unui criminal in serie sau in fata unei victime?
Bineinteles ca exista si o doza de suspans in care noi, cititorii, ne intram ce s-a intamplat cu adevar - si vom afla - dar discutiile pe care le au cei doi despre credinta in Dumnezeu, motivele pentru care poti incredinta un secret sau cele pentru care ar trebui sa respecti secretul unui om, sunt poate mai importante in constructia acestei carti. De departe o poveste plina de talc pentru oameni mari, asezonata cu multa sampanie si culori desavarsite. Merita, mi-a placut si o recomand celor care vor o lectura diferita. O gasiti pe Libris alaturi de alte titluri interesante.
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu