Salutare! Subiectul Revolutiei din 1989 m-a interesat intotdeauna foarte mult. Am citit cam tot ce am apucat, am vizionat documentare, insa mi-am dat seama ca sursele din care obisnuiam sa ma informez erau romanesti. Desigur, noi am trecut prin aceasta revolutie, noi discutam despre ea, insa, rasfoind noutatile aparute pe Libris, am descoperit o carte despre revolutia romaneasca scrisa de o autoare straina. Ideea de a afla cum a fost perceput din afara acest eveniment mi s-a parut extrem de atractiva, asa ca Sfarsitul soaptelor a ajuns la mine.
Ruta Sepetys este o scriitoare consacrata de origine lituaniana, insa nascuta si crescuta pe taram american. Cartile ei abordeaza teme serioase si interesante, iar publicul tinta sunt adolescentii, asa ca stilul abordat este astfel conceput incat sa atraga acest segment de varsta. Drept urmare, se pune pret atat de legaturile romantice si pe cele de prietenie cu acea tenta specific adolescentina. Totusi, mi se par carti demne de luat in seama si de cititorii mai avansati in varsta. In cazul romanului Sfarsitul soaptelor, am fost profund impresionata de acuratetea anumitor intamplari, ceea ce denota multa documentare.
Personajul principal este Cristian Florescu, un tanar de saptesprezece ani care isi doreste sa devina scriitor. Desi e constient de perioada in care traieste, e ocupat cu problemele specific varstei. Intr-o zi, se trezeste racolat de Securitate si i se cere sa tina sub observatie anumite persoane. In el incepe sa se dea o lupta: sa-si salveze pielea sau sa actioneze impotriva celor care il manipuleaza? Macinat de o sumedenie de ganduri, nu-si poate explica de unde stie Securitatea atatea despre el si incepe sa banuiasca pe toata lumea. Punctul culminant e atins atunci cand Revolutia incepe si Cristian e prins literalmente in ea.
Cartea reda extrem de bine cenusiul perioadei. Am gasit doar mici dezacorduri in ea, usor de trecut cu vederea. Cat despre cine l-a turnat pe Cristian Securitatii, m-am prins foarte repede cine era de vina, insa eu consider ca stiu multe despre acest subiect si e normal sa anticipez astfel de lucruri, asa cum o fac si cei care au trecut prin acea perioada. Pentru un cititor strain nu cred ca e previzibil finalul si nici pentru cineva care nu e pasionat de perioada ceausista.
O carte buna, care merita citita, din care se poate invata istorie cu usurinta. Cuprinde cam tot ceea ce e esential de mentionat despre viata cotidiana din acea perioada. Recomand!
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu