Treceți la conținutul principal

Sfarsitul soaptelor

   Salutare! Subiectul Revolutiei din 1989 m-a interesat intotdeauna foarte mult. Am citit cam tot ce am apucat, am vizionat documentare, insa mi-am dat seama ca sursele din care obisnuiam sa ma informez erau romanesti. Desigur, noi am trecut prin aceasta revolutie, noi discutam despre ea, insa, rasfoind noutatile aparute pe Libris, am descoperit o carte despre revolutia romaneasca scrisa de o autoare straina. Ideea de a afla cum a fost perceput din afara acest eveniment mi s-a parut extrem de atractiva, asa ca Sfarsitul soaptelor a ajuns la mine.


  Ruta Sepetys este o scriitoare consacrata de origine lituaniana, insa nascuta si crescuta pe taram american. Cartile ei abordeaza teme serioase si interesante, iar publicul tinta sunt adolescentii, asa ca stilul abordat este astfel conceput incat sa atraga acest segment de varsta. Drept urmare, se pune pret atat de legaturile romantice si pe cele de prietenie cu acea tenta specific adolescentina. Totusi, mi se par carti demne de luat in seama si de cititorii mai avansati in varsta. In cazul romanului Sfarsitul soaptelor, am fost profund impresionata de acuratetea anumitor intamplari, ceea ce denota multa documentare.


  Personajul principal este Cristian Florescu, un tanar de saptesprezece ani care isi doreste sa devina scriitor. Desi e constient de perioada in care traieste, e ocupat cu problemele specific varstei. Intr-o zi, se trezeste racolat de Securitate si i se cere sa tina sub observatie anumite persoane. In el incepe sa se dea o lupta: sa-si salveze pielea sau sa actioneze impotriva celor care il manipuleaza? Macinat de o sumedenie de ganduri, nu-si poate explica de unde stie Securitatea atatea despre el si incepe sa banuiasca pe toata lumea. Punctul culminant e atins atunci cand Revolutia incepe si Cristian e prins literalmente in ea.


  Cartea reda extrem de bine cenusiul perioadei. Am gasit doar mici dezacorduri in ea, usor de trecut cu vederea. Cat despre cine l-a turnat pe Cristian Securitatii, m-am prins foarte repede cine era de vina, insa eu consider ca stiu multe despre acest subiect si e normal sa anticipez astfel de lucruri, asa cum o fac si cei care au trecut prin acea perioada. Pentru un cititor strain nu cred ca e previzibil finalul si nici pentru cineva care nu e pasionat de perioada ceausista.


  O carte buna, care merita citita, din care se poate invata istorie cu usurinta. Cuprinde cam tot ceea ce e esential de mentionat despre viata cotidiana din acea perioada. Recomand!


Kissez!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sun...

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asu...

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in ...