Salutare! Pe vremea in care napolitanele bune nu se gaseau pe toate gardurile, suplimentele pentru imunitate erau un simplu ceai, cand nimeni nu folosea scrub de doua ori pe saptamana si nimeni nu stia de conceptul de ser bifazic pentru ten, imaginatia unora ramanea neingradita. E si cazul lui Ioan T. Morar, pe care il stiu din copilarie, din trupa Divertis, trupa care a facut furori. Ce-i drept, nu pricepeam eu toate glumele atunci, insa aduceau voie buna chiar si pentru un copil ca mine.
Ioan T. Morar s-a nascut in judetul Arad si a trait copilaria si prima parte a tineretii sub comunism. A terminat ca sef de promotie Facultatea de Filologie din Timisoara, sectia romana-franceza si desi la prima vedere ai putea crede ca e doar un tip cuminte si studios, sclipirea din ochii sai dezvaluie stilul sugubat. Cu toate astea, am ramas uimita de cat curaj a avut pe alocuri intr-o lume in care trebuia sa-ti cenzurezi uneori si gandurile. Fiind o buna perioada la Viata Studenteasca, a publicat o multime de articole, avand un succes impresionant. Stilul sau era unic, atragea prin nonconformism, insa autorul dorea sa fie doar scriitor, iar inainte de '89 nu puteai sa asterni pe hartie ceea ce-ti doreai si, mai ales, nu prea puteai scrie fara sa fii membru de partid si implicat pana peste cap in problemele arzatoare ale tarii. Ioan T. Morar reuseste sa-si pastreze principiile morale cat de bine se putea in acea perioada si face doar concesiile cu adevarat necesare. In schimb, isi foloseste atat de bine imaginatia incat publica articole ce pot parea acum neverosimile, dar care faceau deliciul cititorilor, ducand fictiunea la un alt nivel. Fake news in Epoca de Aur era un concept fara nume pompos pe vremea aceea, insa dus la cote inalte.
Pe de alta parte, autorul ne povesteste desre propria viata, oprelistile pe care le-a intalnit si modalitatea prin care a jonglat cu ele. S-a descurcat, pur si simplu, pentru ca "nu a ales sa traiasca in comunism, dar a ales sa traiasca cu o iluzie a libertatii personale".
O carte savuroasa, indrazneata, care spune cu umor niste lucruri pe care generatiile mai tinere le-ar considera incredibile. In acelasi gen e si filmul lui Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur, in care veti gasi inclusiv o istorioara din cartea pe care v-am prezentat-o astazi. Daca va intereseaza , o gasiti pe Libris. Recomand!
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu