Salutare! Desi am spus de mai multe ori ca o sa iau o pauza de la carti legate de Holocaust, fiind atat de triste si greu de digerat, cand am vazut pe Libris romanul Dincolo de sarma ghimpata, am simtit nevoia sa-l citesc.
Actiunea are loc in lagarul de la Auschwitz, in octombrie 1944, cand un grup de prizonieri a incercat sa provoace o revolta. Evenimentul e cat se poate de real si in planuirea lui au fost implicati atat barbati cat si femei, care lucrau la fabrica de armament si care aduceau cantitati mici de praf de pusca in interiorul lagarului. Din pacate, revolta a fost inabusita si au mai trecut cateva luni bune pana cand cei ramasi au fost eliberati, insa aceasta incercare le-a adus o raza de lumina si de speranta unor oameni care nu mai credeau intr-un viitor si de multe ori, nici in ziua de maine.
Personajele principale, Jakub si Anna, sunt fictive, insa sunt creionate ca niste embleme ale acestui lagar. In cei doi se impleteste tineretea, dorinta de a scapa, dorinta de a avea o relatie normala si de a lupta impotriva celor care ii umilesc constant, dar si nevoia de-a renunta, de-a se lasa in voia sortii si de termina chinul.
Cartea este scrisa frumos, nu poti sa nu empatizezi cu personajele si pe toata durata romanului, fara sa vrei, simti o farama de speranta si speri ca poate-poate cei doi vor scapa, desi stii ca de la Auschwitz aproape nimeni n-a scapat, iar daca s-a intamplat, personajele au ramas profund marcate de anii petrecuti acolo.
Recomand! Este prima carte a lui James D. Shipman pe care o citesc, dar mi-a placut si consider ca este potrivita pentru toti cei pasionati de istorie si Holocaust.
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu