Salutare! Inca de acum cateva luni am observat pe Libris romanul Portocale pentru Craciun. M-a atras mult ideea ca actiunea sa are loc in Berlinul anului 1961, atunci cand a inceput constructia celebrului zid care a impartit orasul in doua lumi complet diferite. Ce e drept, diferentele intre partea estica si cea vestica erau enorme inca de la stabilirea teritoriului, insa, din momentul in care s-a ridicat acel zid enorm, iar locuitorii din est nu mai aveau voie sa se plimba nestingheriti prin zona occidentala, a facut ca saracia, disperarea si teroarea sa ajunga la cele mai inalte cote. O multime de familii au fost distruse, esticii faceau planuri de fuga, care erau extrem de riscante, iar vesticii incercau sa vina cu tot felul de planuri ingenioase, menite sa-i aduca pe cei dragi intr-o lume fara bariere. Unul dintre aceste cazuri este prezentat in Portocale pentru Craciun. Dieter este un tanar de douazeci de ani, plecat in partea vestica a orasului pentru un loc de munca mai bun, iar surorile si mama lui raman intr-un cartier sumbru si intunecos din cealalta directie.
Cartea este extrem de captivanta, iar atmosfera sumbra este descrisa excelent. Realista, dura, reprezinta o lectie de istorie valoroasa, care ar trebui stiuta de oricine. Finalul vine sa surprinda, nu stiu neaparat daca ultimele pagini mi-au placut precum primele sute, insa imi dau seama ca s-a dorit un element-soc. In ceea ce priveste personajele pe care le-am banuit de lucruri necurate, mi-au tras atentia doua, iar unul chiar s-a dovedit a fi ceea ce am crezut ca este, asa cu nu am fost surprinsa.
Citind cartea, m-am gandit cat de aproape din punct de vedere istoric este acest roman. Zidul Berlinului a ramas neatins din 1961 pana in noiembrie 1989. Imi dau seama ca acest fapt pare unora de neconceput sau dintr-o alta viata, insa mie mi se pare ca a fost alaltaieri. Cand vine vorba de istorie, o perioada de cativa zeci de ani e ca un fir de nisip. Consider ca avem multe de invatat din astfel de romane si recomand Portocale pentru Craciun, o poveste emotionanta, la fel cum e si titlul ei. De aceeasi autoare, Margarita Morris, mai am o carte pe lista, despre care sper sa va povestesc cat mai curand.
Kissez!
Comentarii
Trimiteți un comentariu