Treceți la conținutul principal

Singur in Berlin

  Salutare! Inca de-acum doua zile va promiteam recenzia aceasta si va spuneam ca am terminat ditamai cartea de 750 de pagini in mai putin de 30 de ore. Asta poate denota doar ca m-a prins si ca am devorat-o. Eu am cartea de pe Bookia, iar pretul ei este de 50 de lei.

  Singur in Berlin este unul din primele romane antinaziste care au aparut imediat dupa razboi. Autorul, Hans Fallada e putin mai controversat pentru ca a fost un personaj putin mai neobisnuit: a fost internat in aziluri psihiatrice, a incercat sa se sinucida, a ucis din greseala un prieten, a facut abuz de alcool si morfina. Multi ar spune ca omul a fost puternic dezechilibrat si chiar si eu m-am gandit ca scrierile sale au fost influentate de viata sa si ca o sa am ocazia sa citesc un roman foarte dur, sangeros, terifiant.


 Desi este o carte foarte bine scrisa care mi-a captat rapid atentia si e foarte realista, nu este extrem de dura. Din start cartile despre nazism mi se par cu adevarat marcante si am citit suficiente la viata mea incat stiu ca trebuie sa imi fac autosugestie inainte de-a le incepe. Nici din Singur in Berlin nu lipsesc torturile, evenimentele tragice si senzatia aceea de urmarire continua, insa autorul nu insista sufocant pe ele.


  Povestea se invarte in jurul unui imobil de pe strada Jablonski, numarul 55, unde vom cunoaste mai multe familii si oameni foarte diferiti intre ei: apartamentul Persicke ascunde niste nazisti convinsi si foarte agresivi, Rosenthal-ii sunt niste evrei prigoniti, judecatorul Fromm care e foarte retras, Barkhausen care se ocupa numai de gainarii si care nu ezita sa parasca si Anna si Otto Quangel - un cuplu de oameni peste 50 de ani, modesti, care nu ies deloc in evidenta. Acestia sunt de fapt eroii principali. Cei doi isi pierd unicul fiu pe front si de-atunci ceva se schimba in ei: Otto, un tip foarte morocanos si pe care lumea il ia drept prost, incepe sa simta nevoia de-a se revolta impotriva lui Hitler si-a adeptilor sai. Dupa o perioada de gandire, ii vine ideea de-a imprastia prin Berlin carti postale cu texte antinaziste. Timp de doi ani, cu ajutorul nevestei sale, scrie si plaseaza aproape 300. La Gestapo, inspectorul Escherich asteapta sa prinda faptasul, fiind convins ca la un moment dat scriitorul va face o greseala.


  Logic, greseala fatala se intampla, precedata de cateva avertismente si Otto si Anna sunt prinsi dintr-o ironie a soartei. Sunt arestati, interogati, torturati, insa se pastreaza cu o demnitate nestirbita. Doar dragostea lor, ii face sa mearga mai departe, sa se protejeze reciproc si sa nu clacheze.

  In tot acest calvar, tocmai judecatorul Fromm le va aduce o mica alinare. Despre ce este vorba va las sa decoperiti singuri.


  E o carte buna, inspirata dintr-un caz real, care poate sa ofere o imagine clara a zilelor de-atunci, fara a-ti pune foarte multe noduri in gat. O recomand celor mai usor impresionabili, dar care vor sa inteleaga mai bine fenomenul antinazist si viata din Berlinul anilor '40.



  Fiindca e joi, va invit si la alte recenzii:
Ana Maria - http://the-adventures-of-a-lady.blogspot.ro/
Diana - http://cherryqueendee.blogspot.com/

Kissez!


 

Comentarii

  1. Exact asta o citesc si eu acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte mult. Am luat-o dintr-o librarie micuta si cocheta din Sinaia. Plecasem fara nici o carte la mine ....

      Ștergere
    2. ma bucur sa aud asta :).

      eu de obicei plec din start cu o carte, chiar daca uneori n-am nevoie in deplasari :).

      Ștergere
  2. Ce mult mi-a plăcut recenzia, cu siguranță e genul de carte de care m-aș bucura. Și eu mă feresc să citesc anumite lucruri...
    Mulțumesc, o să o am în vedere. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am citit multe carti foarte rascolitoare si chiar n-aveam chef momentan sa ma indispun total. desi la acest subiect n-ai cum sa nu te indispui macar pe jumatate :(.

      Ștergere
  3. 750 de pagini in 30 de ore??? God! You're goog!
    E clar ca ai o pasiune pentru carti, pentru citit...prietena mea citea foarte repede carti la care la mine durau dublu :D
    Eu abia am reusit sa citesc cartea mea preferata...si are doar 220 pagini:))))

    Imi plac recenziile tale despre carti! :)
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesanta, eu anul acesta n-am apucat inca sa citesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am dat gata 5 romane deja, noroc cu perioada aia de pauza de la inceputul anului :).

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sun...

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asu...

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in ...