Treceți la conținutul principal

Copiii de pe Volga

   Salutare! Tocmai am terminat o noua carte, asa ca m-am asezat si m-am hotarat sa-mi astern impresiile despre ea. Copiii de pe Volga este un titlu care mi-a iesit foarte des in cale, suna promitator din descrieri si faptul ca a castigat diferite premii m-a incurajat sa-l pun pe lista lecturilor. Autoarea, Guzel Iahina, este cunoscuta si pentru un alt roman: Zulheia deschide ochi, dar ceva m-a indemnat catre prima. Eroul principal este Jacob Ivanovici Bach, un profesor destul de tanar dintr-un sat german de pe Volga. Mai ciudat din fire si mai greu de inteles, Bach incepe sa atraga in viata lui o serie de evenimente inedite, incepand cu ziua in care este dus pe celalalt mal al Volgai si pus sa se ocupe de educatia unei tinere fete. Pe langa faptul ca tatal fetei este un personaj straniu inca din prima clipa, e uluitoare si dorinta lui de a-si tine copila dupa un paravan, ferita pana si de privirile profesorului. In acest mod inedit incepe povestea de dragoste dintre cei doi, bazata pe o comunicare ingenioasa si neobisnuita.

  Ai zice ca acesta e subiectul cartii, dar actiunea se dezvolta repede si cam in proportie de 80% nu poate fi anticipata. Substratul e istoric si cuprinde unele dintre cele mai tumultoase perioade in care s-au zbatut satele germane de pe Volga. Personajele si intamplarile au simbolistica pronuntata, astfel incat ai impresia la finalul romanului ca ai citit vreo cinci carti si ca s-au intamplat lucruri fara precedent. Puterea dragostei, a fricii, puterea condeiului, personaje cu lipsuri si totusi perfect conturate, incremenire, cosmar repetitiv, iluzie, speranta, neputinta, ciudatenie, istorie, iar ciudatenie, detalii nebanuite, ironie, neverosimil, o suita de senzatii care, la prima vedere, poate nu ai crede ca se potrivesc.


  Stau si ma gandesc: mi-a placut aceasta carte? Nu stiu. Nu pot sa-mi dau seama, dar cu siguranta este o carte care nu seamana cu alta pe care am citit-o eu, atat prin povestea propriu-zisa cat si prin modul in care e scrisa. Am continuat s-o parcurg fara sa ma atasez prea mult de personaje, dar fara s-o pot lasa neterminata. In mod cert aceasta carte deschide ceva, chiar daca e doar o portita a imaginatiei, dar si ofera amanunte valoroase de natura istorica. Nemaiintalnita! Am de gand sa citesc si Zulheia deschide ochii si sunt curioasa ce comparatie voi face intre ele, insa trebuie sa las putin timp pana la acel moment.


  Gasiti ambele carti pe Libris si sunt curioasa daca ati citit macar una dintre ele.


Kissez!

Comentarii

  1. Acum cateva secunde am comandat cartea fara sa ma uit la recenzii si imediat am vazut e-mailul cu ultimul articol de pe blog unde - coincidenta! - apare titlul respectiv :D Foarte tare! O sa revin cu impresii :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit Zulheia deschide ochi acum vreo doi ani și mi s-a părut foarte bună, m-a atins și mi s-a părut interesantă în multe moduri. Am și Copiii de pe Volga cumpărată, să văd când îi vine rândul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sun...

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asu...

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in ...