Salutare! Exista cartile pe care le citesc si, imediat ce le termin, dau fuga sa scriu impresiile si exista cartile la care ma gandesc zile in sir dupa ce am parcurs ultima fila. Din a doua categorie face parte Fata cu cercel de perla, am terminat-o in urma cu o saptamana. O vedeam des pe Libris cand cautam alte romane si stiam ca exista si un film cu acelasi titlu, dar nu-mi atragea atentia in mod deosebit. Citind-o, am descoperit o poveste remarcabila, scrisa intr-un mod frumos, o bijuterie a literaturii si am inteles de ce a avut si are atata succes.
Probabil ca ati vazut macar o data tabloul care se afla pe coperta cartii. E denumita Fata cu cercel de perla sau Fata cu turban si apartine pictorului olandez Vermeer. Despre el se cunosc foarte putine date personale, ba chiar se poate spune ca pluteste un mister in jurul sau si al acestei opere de arta, asa ca Tracy Chevalier si-a inchipuit povestea din spatele acestui tablou, impletind-o cu evenimentele istorice care chiar au avut loc. Fictiune ori ba, povestea te cucereste de la primele pagini. Actiunea incepe in 1664 cand Griet, o tanara fata cu inclinatii catre arta si frumos, e nevoita sa se angajeze ca servitoare in casa pictorului. Viata ei e grea, presarata cu munci istovitoare, dar atelierul celebrului pictor si lucrarile lui o fascineaza intr-atat, incat o fac sa uite de partea grea a vietii pe care o duce. Acesta lume e plina de culori si umbre, de detalii greu de observat pentru majoritatea oamenilor, iar Vermeer incepe sa vada tot mai mult ca Griet nu-i o fata oarecare si ca apreciaza arta mai tare decat un fin cunoscator. Intre ei se naste ceva ce am putea sa denumim poveste de dragoste platonica, insa e mult mai mult decat atat, fiindca e construita pe o admiratie fara limite: a lui Griet fata de talentul pictorului, dar si a pictorului fata de muza sa.
Cartea e captivanta, se vede ca autoarea si-a dus imaginatia pana la cel mai inalt nivel si ca s-a lasat inspirata de acest tablou. Citind diferite pasaje, simteam nevoia sa ma uit din nou la pictura si mi-am dat seama ca desi am vazut-o, nu am privit-o pana acum. Aceasta Mona Lisa Olandeza are niste ochi fantastici, hipnotizanti, cuprind atatea si principalul lucru la care ma gandesc e daca fata aceasta chiar avea aceasta privire adanca si plina de intelesuri sau pictorul a inzestrat-o cu si mai multe calitati prin prisma a ceea ce simtea pentru ea?
Recomand, o carte deosebita!
Kissez!
Știam tabloul și am remarcat de câteva ori carte, dar nu i-am acordat nicio importanță. Acum m-ai făcut curioasă, o s-o trec în wishlist.
RăspundețiȘtergerem-am gandit daca am vazut-o la tine si inclinam sa cred ca nu. eu zic s-o citesti, mai ales ca tot facem schimb de impresii in ceea ce priveste lecturile :).
ȘtergereFoarte interesanta recomandare, big like ;)
RăspundețiȘtergeremersi :)
Ștergere