Treceți la conținutul principal

Fata cu cercel de perla

   Salutare! Exista cartile pe care le citesc si, imediat ce le termin, dau fuga sa scriu impresiile si exista cartile la care ma gandesc zile in sir dupa ce am parcurs ultima fila. Din a doua categorie face parte Fata cu cercel de perla, am terminat-o in urma cu o saptamana. O vedeam des pe Libris cand cautam alte romane si stiam ca exista si un film cu acelasi titlu, dar nu-mi atragea atentia in mod deosebit. Citind-o, am descoperit o poveste remarcabila, scrisa intr-un mod frumos, o bijuterie a literaturii si am inteles de ce a avut si are atata succes.

    Probabil ca ati vazut macar o data tabloul care se afla pe coperta cartii. E denumita Fata cu cercel de perla sau Fata cu turban si apartine pictorului olandez Vermeer. Despre el se cunosc foarte putine date personale, ba chiar se poate spune ca pluteste un mister in jurul sau si al acestei opere de arta, asa ca Tracy Chevalier si-a inchipuit povestea din spatele acestui tablou, impletind-o cu evenimentele istorice care chiar au avut loc. Fictiune ori ba, povestea te cucereste de la primele pagini. Actiunea incepe in 1664 cand Griet, o tanara fata cu inclinatii catre arta si frumos, e nevoita sa se angajeze ca servitoare in casa pictorului. Viata ei e grea, presarata cu munci istovitoare, dar atelierul celebrului pictor si lucrarile lui o fascineaza intr-atat, incat o fac sa uite de partea grea a vietii pe care o duce. Acesta lume e plina de culori si umbre, de detalii greu de observat pentru majoritatea oamenilor, iar Vermeer incepe sa vada tot mai mult ca Griet nu-i o fata oarecare si ca apreciaza arta mai tare decat un fin cunoscator. Intre ei se naste ceva ce am putea sa denumim poveste de dragoste platonica, insa e mult mai mult decat atat, fiindca e construita pe o admiratie fara limite: a lui Griet fata de talentul pictorului, dar si a pictorului fata de muza sa.


  Cartea e captivanta, se vede ca autoarea si-a dus imaginatia pana la cel mai inalt nivel si ca s-a lasat inspirata de acest tablou. Citind diferite pasaje, simteam nevoia sa ma uit din nou la pictura si mi-am dat seama ca desi am vazut-o, nu am privit-o pana acum. Aceasta Mona Lisa Olandeza are niste ochi fantastici, hipnotizanti, cuprind atatea si principalul lucru la care ma gandesc e daca fata aceasta chiar avea aceasta privire adanca si plina de intelesuri sau pictorul a inzestrat-o cu si mai multe calitati prin prisma a ceea ce simtea pentru ea?



  Recomand, o carte deosebita!

 

Kissez!

Comentarii

  1. Știam tabloul și am remarcat de câteva ori carte, dar nu i-am acordat nicio importanță. Acum m-ai făcut curioasă, o s-o trec în wishlist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-am gandit daca am vazut-o la tine si inclinam sa cred ca nu. eu zic s-o citesti, mai ales ca tot facem schimb de impresii in ceea ce priveste lecturile :).

      Ștergere
  2. Foarte interesanta recomandare, big like ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader